Femma vierde 70 jaar met een heerlijk dineetje! (fotoalbum)

maandag 04 dec 2017

Zondagmiddag vierde de vereniging FEMMA haar 70ste verjaardag met een dineetje bij 'Victorine'. Meer dan 47 dames en 1 man (proost E.H. Roger Nuyts) staken de benen onder tafel voor o.a. fazant. En het heeft gesmaakt. Hoeilander.be benutte de gelegenheid om het fototoestel zijn werk te laten doen.  Dat deden wij na het hoofdgerecht, de stemming zal er al goed in.Op de foto het huidige bestuur met haar proost.  

FEMMA Hoeilaart telt vandaag 73 leden en maandelijks gebeurt er wat.  Tijd voor wat geschiedenis.

In 1947, net na W.O. II werd de Hoeilaartse adeling van KAV (Katholieke Arbeidersvrouwen) gesticht als vrouwelijke tegenhanger van de K.W.B (Katholieke Werkmansbon). De vooroorlogse Kajotters (Katholieke Arbeidersjeugd) waren immers volwassen geworden en nieuwe verenigingen drongen zich op.  Het was de tijd van de grote 'zuilen'.

Pioniers waren o.a. Simone Vantuycom , Lucienne Derom , Germaine Craps , Margriet Verhasselt en later Julienne Bollue , Maria Van Moer , Georgette Lauwers , Celestine Bollue , Celine Mat , Maria Van Hecke  , Lea Gournon , Bertha Debrabander,Adrienne Bollue en de Proost E.H. Vergouwen ...

Voor de allereerste bijeenkomst nam voorzitster Julienne Bollue de leiding, Lucienne Derom stond in voor het aanleren van de liedjes en Lea Gournon trad op met vrolijke zang en cabaret. Lekkere wafels werden opgediend en er vond ook een zelfgemaakte tombola plaats ! De vergaderingen waren in het patronaat (het latere Lindenhof).

Regelmatig werden verkiezing gehouden . Voorzitsters waren: Gaby Van Orshoven , Agnes Van Geyseghem , Monique Erkens , Marie-Jeanne Eulaerts , Annie Vanloo , Godelieve Van Hecke.   Vandaag werkt de vereniging met Monique Flament als coördinator , Caroline Vromman ais mede-coordinator , Marie-jeanne  Eulaerts als dagelijks bestuurslid , en de kernleden : Anita Goossens , Lisette Meert , Nicole Demol , Rita Mat , Monique Erkens , Ria Arits, en Mariette Steeno.

In die 70 jaar is er heel wat georganiseerd, te veel om zelf maar te proberen een overzicht te geven. in 2012 veranderde KAV in Femma. Nationaal telt de vereniging vandaag 60 000 leden in 800 afdelingen en jaarlijks wordenmeer dan 30 000 creatieve, culinaire en sportieve activiteiten georganiseerd. FEMMA strijdt voor gelijkheid, tijd en geluk voor vrouwen en mannen.

De jaarplanning voor 2018 verschijnt  binnenkort en is ook te volgen op de Basketclubkalender.

Voor alle info, bel Monique : 026579935 of Caroline : 026579514 .

WIj wensen de jarige alvast een dikke proficiat!

Foto's: JanVA

Met dank aan Marie-Jeanne Eulaerts  voor de info.