Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Druivententoonstelling blikte terug op '150 jaar Druiventeelt' (fotoalbum)

maandag 21 sep 2015

De kans dat er ooit nog een 'grote' datum komt om Felix Sohie en het ongelooflijke succesverhaal van de Hoeilaartse druif  te vieren, is zo goed als nihil. Na de streekinitiatieven: '150 Zoete Zomers' en 'Route Royal' was het nu de beurt aan Hoeilaart om deze bijzondere datum kleur te geven en dat gebeurde bescheiden met een eenvoudige maar wel interessante tentoonstelling, samengesteld door onze Koninklijke Heemkundige Kring.  Het had best wat meer mogen zijn, maar dan had men wel een groter budget moeten voorzien, want mooie tentoonstellingen kosten nu eenmaal geld. Het werd dus een beperkte vooral visuele geschiedenis met foto's en zelfs werktuigen uit de 19de eeuw.

Gelukkig werd de tentoonstelling gekleurd door schitterende druiven die nog altijd de show stelen en een automatische drang oproepen tot proeven. De boodschap was echter 'niet aanraken'. Gelukkig maar of je had op zaterdag nog enkel lege steeltjes over.

Burgemeester Tim Vandenpunt bracht in zijn toespraak een beknopte geschiedenis van de druiventeelt die bij wijlen iets te veel weg had van een fantasierijk en geromanseerd verhaal. Zo beschreef hij een Felix Sohie die tijdens zijn fietstocht naar het werk bij de baron in Huldenberg, nadacht over wat hij met die lekkere druiven zou kunnen doen. Klinkt mooi maar in de beginjaren '60 van de negentiende eeuw was enkel de houten fiets zonder pedalen uitgevonden. Pas in 1888 (bijna 20 jaar later), toen John Dunlop de luchtband uitvond, werd de fiets een populair vervoermiddel waarmee je aanzienlijke afstanden kon afleggen. Felix Sohie zal dus wel te voet of eventueel met paard en kar van Hoeilaart naar Huldenberg gereisd hebben. Niet met de 'velocipede'.

Bij het vermelden van de Hoeilaartse beroepsserristen kreeg het publiek te horen dat Hoeilaart er nog één telt: Eric Van Camp, terwijl ouderdomsdeken, Norbert Vanherentals, nog elke week beroepsmatig de markten in Vlaanderen aandoet. Een spijtig foutje dat had kunnen vermeden worden.

Vooral veel hobbytelers, dit jaar, hun aantal groeit met de dag en daar zat echt wel kwaliteit bij. Overtuig jezelf met het fotoalbum. Proficiat en een woordje van dank aan al die hobbyisten die onze geschiedenis levend willen houden!

Foto's: JanVA