Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

"Door het venster van de tram" was subliem (enkele foto's)

zondag 01 mrt 2015

Wannes Van de Velde is al die jaren aan mij voorbijgegaan. Opgegroeid met Zjef Vanuytsel en Johan Verminnen en vooral levend in Brabant behoorde Wannes tot een andere leefwereld, niet de mijne. Eerder toevallig, ik had nog wat tijd vrij, belandde ik zaterdag in het GC Felix Sohie waar Lucas Van Den Eynde, Tiny Bertels, Stefaan Wellens en Ivan Smeulders een eerbetoon brachten aan dit Antwerps fenomeen. Een liedje of drie kende ik van hem waaronder 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen' wat ik altijd al een verschrikkelijk nummer heb gevonden. Zeker niet het nummer dat mijn belangstelling voor Wannes al die jaren heeft aangewakkerd.

Het concert van zaterdag was op dat vlak een openbaring. Pure kwaliteit met twee schitterende muzikanten, een knappe zangeres en natuurlijk Lukas Van Den Eynde die echt wel een persoonlijkheid is! Een sublieme selectie van liedjes met onverwachte en sfeervolle arrangementen. Hoed af.

Vanaf nu ben ik in ieder geval fan van Wannes Van de Velde. Van zijn teksten en zijn muziek. De manier waarop hij een sfeer creëert is overdonderend. ZIjn liedjes flirten met de Portugese fado, de Spaanse flamenco, het Franse chanson en de Vlaamse traditie van de marktzangers. Geen pop dus, maar muziek recht uit het hart en de buik.

Patricia Lavilla zong in de jaren '80: "je n' ai jamais vue Jacques Brel chanter, en écoutant ses chansons, je n' ai plus qu' a l' imaginer ... J' en aurais toujours des regrets." Mijn gedachte zaterdagavond bij het buitengaan was van dezelfde soort, ik had Wannes graag eens live gezien, maar daarvoor is het nu te laat. Spijtiig. Al was het concert in het GC Felix Sohie een schitterend alternatief. 

Jammer dat een dergelijk optreden niet meer volk trekt. Zo'n kwaliteit, dichtbij om de hoek, en niet duur, het zou meer mensen mogen aanspreken. Een gemiste kans!