Derde keer Bingo voor toneelgroep Klem! (fotoalbum)

maandag 19 dec 2016

Afgelopen week-end speelde toneelgroep Klem ‘Kerstmis provençale’, het derde deel uit de trilogie geschreven door Ruud De Ridder. De regie was in handen van Philip Maes die de originele tekst grondig onder handen had genomen. De voorstelling was namelijk doorspekt met gebeurtenissen uit de Hoeilaartse actualiteit. Geen nieuw en verrassend decor bij deze voorstelling. Logisch want het verhaal speelde, zoals bij de vorige twee stukken op dezelfde plek af. Ook alle hoofdpersonages waren weer van de partij: Pierre en Claire, Cois en Hilda en Jeanne en Marcel. In dit derde deel was er ook de thuiskomst van Carl, de zoon des huizes en het bezoek van Francine, de moeder van Cois. De acteurs die gestalte gaven waren Jean-Pierre Muyldermans en Josiane De Becker, Philip Maes en Kathleen Vanherentals, Myriam Van Voorhuyzen en Patrick Vanstallen, Ward Bartholomees en Monique Happaerts.

Bingo 3 had alles wat een komedie moet hebben. Grappen en woordspelingen, genoeg om het publiek aan het lachen te brengen. En daar draait het toch om wanneer je naar een komedie gaat kijken. De reacties achteraf logen er dan ook niet om: “Een avondje verstand op nul en lachen” is maar één van de quotes achteraf.   De acteurs van Klem hadden serieus wat vaart in de voorstelling gestoken, al merkten we hier en daar toch ook wel een hapering op. Maar dat maakte het volgende lachsalvo dan alweer goed. Het waren vooral Carl, die intussen pater was geworden en Francine, de moeder van Cois en zeker niet op haar mondje gevallen, die in het tweede deel voor verrassing en animo zorgden. Het opvallende glitterkleed van Francine was maar één van de vele zaken waarover in het cafetaria achteraf druk werd nagepraat.

Hoeilaarts dialect en actualiteit

Ook dit derde deel werd in het Hoeilaarts dialect gespeeld. Hoewel het niet perse hoeft, geeft het zo’n komedie net dat tikkeltje meer. Het 'Klem'publiek is er ook liefhebber van en het publiek heeft altijd gelijk natuurlijk.

Het grote verschil met de twee vorige stukken van Bingo is dat de regisseur dit keer de Hoeilaartse actualiteit heeft verwerkt in het verhaal. Verwijzingen naar het hippo-evenement, de grote waterpanne, de werken aan het Gemeenteplein, weinig parkeerplaats en een Franstalige Burgemeester op Pittoresque waren toch wel gedurfd. Het script van Ruud De Ridder zag er plots helemaal anders en vooral veel lokaler uit. De toeschouwers vonden dit in ieder geval een leuke insteek.

Met deze voorstelling is nu een einde gekomen aan de verhaallijnen van Bingo. Er volgt geen vierde deel meer. Wellicht (en misschien ook gelukkig) was bij Ruud De Ridder de inspiratie op. Bij Klem zijn ze nu al druk op zoek naar leuke stukken om te brengen in 2017.

Kerstmarkt

Ook al werd het een succesvolle voorstelling, toch hoorden we bij Klem ook wat negatieve klanken. De samenwerking met de kerstmarkt die op het voorplein van het GC Felix Sohie stond, is niet zo vlot verlopen. Vooraf werd er wel samen gezeten en werden een aantal afspraken gemaakt in verband met toiletten en geluidsoverlast maar die afspraken werden tijdens het week-end totaal genegeerd. Bij Klem vonden ze het vooral jammer dat ze zich een uur voor aanvang moesten bezighouden met het oplossen van problemen, in plaats van zich te kunnen focussen op de voorstelling. Zelfs na herhaaldelijk vragen bleef, vooral op zaterdag het geluid een groot struikelblok. Jammer… 

Foto's: Michel Picone