De volledige reeks "Hoeilaartse Melodieën' lezing en concerten, nu hier te bekijken (video)

maandag 15 mrt 2021
play video

Met de stichting in 1866 van de harmonie 'Vooruitgang, Nut en Vermaak' werd de basis gelegd van de Hoeilaartse muziekgeschiedenis. Koster-componist, Désiré Leclercq, schreef een mooi oeuvre bij elkaar van een meer dan behoorlijke kwaliteit. Het succes van de druiventeelt had duidelijk een invloed op de creativiteit van de Hoeilander. Denken we maar aan de 'Revues' uit de jaren ’30, in de zaal van den Tuk, van de hand van Victor Goossens, het verhaal van de gemeenteschool en het Klavarorkest met Marcel Limme, 800 jaar Hoeilaart …; met als sluitstuk “Felix, de musical”. 

Jan Van Assche bracht die geschiedenis in maart 2017 opnieuw tot leven in een lezing voor de 'Nacht van de Geschiedenis. Daarna volgde het eerste concert en in 2018 het tweede, alles samen goed voor meer dan 6 uur  video, muziek, tientallen archiefbeelden en nooit eerder gespeelde geluidsfragmenten.

Popmuziek moet je niet verwachten maar wel een eerlijk beeld van wat Hoeilaart de voorbije 165 jaar aan muziek heeft voortgebracht met naast de reeds vermelde componisten ook werk van Willy Vervloet, Willy Devis, Albert Michiels, Luc De Cnop en Jan Van Assche.

Lezing/documentaire - 2017

Concert 1 - 2017

Concert 2 - 2018