De Cult '24 loste alle verwachtingen in !(fotoalbum)

woensdag 28 feb 2024

Elk jaar is het reikhalzend uitkijken naar een niewe 'Cult' van de Sint-Martinusscholen. Vorig weekend was het zover, de 47ste editie van deze 'culturele avond' zoals die op 3 maart 1978 het leven zag, ging vrijdag in première en vulde driemaal de theaterzaal van het GC De Bosuil in Jezus-Eik. Het publiek kreeg te gek toneel voorgeschoteld dat een al absurd verhaal nog eens surrealistischer op de planken bracht. 'De Germanen komen' preseneert ons keizer Romulus, de laatste in zijn soort, die vooral aandacht heeft voor zijn kippen, wat de verdediging van het wereldrijk zeker niet ten goede komt.  De rest is geschiedenis.

Wat ons alweer opviel, was het knap acteertalent, gecombineerd met een live orkest, een minimalistisch maar origineel uitgewerkt decor en uiteraard een regie die de groep veel vrijheid gaf wat de humor en het toneelspel ale kansen gaf. Een superproductie dus!

Schooltoneel is een theatergenre dat met niets anders te vergelijken is. Wetend dat hele project in amper 8 weken gecreëerd wordt, mag je best van een klein wonder spreken dat vooral tot stand komt door de enorme dynamiek en het enthousiasme van een sterk collectief met een enorm potentieel. Voor wie meespeelt een onvergetelijke ervaring voor het leven, voor de toeschouwer een bijzonder aangename avond vol verwondering.

De 'Cult '24' is zonder twijfel een onmisbaar luik in de vorming van de jongeren die de kans krijgen zichzelf te ontdekken en geloof in zichzelf aan te wakkeren. Dat zal iedereen beamen die in die 47 jaar deel uitmaakte van een uniek team. Ook voor de school zelf is het een unieke kans om de buitenwereld een zeer positief beeld van het onderwijs te tonen. 

Een dikke proficiat aan al wie die heeft bijgedragen tot alweer een mooi succes. Op naar 2025.

Foto's: Jan Van Assche