Cultuurproject Serrisme verwent ons met mooie CD!

maandag 13 sep 2021

Een zot idee! Dat is het minste wat je kan zeggen toen Hoeilaartse cultuurvereniging Serreklanken het plan opvatte om een unieke publicatie te laten creëeren met als uitgangspunt; de klanken en geluiden op en rond de Hoeilaartse serredomeinen! Kunstenaarsplatform Edições CN werd gecontacteerd en nu, meer als een jaar na datum, ziet SERRISME het geboortelicht!

SERRISME is een eerbetoon aan de tafeldruif en de Serrecultuur via geluidskunst, muziek, analoge fotografie en poëzie. Een audiovisuele publicatie, zorgvuldig vormgegeven door Christina Vantzou & Lieven Martens (geluid), Christophe Piette (fotografie) en Jan Matthé (tekst).

Lieven Martens is verantwoordelijk voor de 1ste 5 audiofragmenten. ‘Effets de Serres’ is weelderig van geluid, beginnend met het gezoem van bijen, regen die neerdaalt op de serreglazen, de serrist aan het werk. Martens besteed dezelfde toewijding aan de klanken die hij probeert te registreren, als de serrist aan zijn druiven. 

Filmmaker en componiste Christina Vantzou  ging daarentegen op een heel andere manier te werk. Zij componeerde, op basis van haar bezoeken aan de serristen, 2 stukken (‘Glisten I & II’) die de groei van een tros auditief weergeven. Zacht beginnend, kabbelend bijna, ontwakend. Natuurgeluiden. Tot de woordeloze stem van Vantzou, in de vorm van synthesizer-klanken, de compositie overneemt. Piano, zachte percussie, snaren. De tros nadert de perfectie, bijna rijp, bijna klaar voor de oogst. 

Dankzij de prachtige foto’s van Christophe Piette en de poëtische tekst van Jan Matthé krijg je een prachtig antwoord op volgende vragen; Je hebt ze waarschijnlijk wel al eens geproefd? De sappige, dikke en overheerlijke Vlaams-Brabantse tafeldruif! Deze parel van de natuur is een ware delicatesse! Maar waar worden ze geteeld? Hoe zien die serredomeinen eruit en welke geluiden weerklinken daar?

Het antwoord; Serrisme, een audiovisueel project, dat je verbeelding aan het werk zet en meevoert naar de plaatsen waar deze kleine, ronde wonderen ontstaan!

De CD, met bijhorend boekje van 32 pagina’s, is te koop aan 15 euro en kan besteld worden via serreklanken@gmail.com

Met grote dank aan de Hoeilaarste serristen om hun serredomeinen en hun hart open te stellen voor de kunstenaars. Eveneens dank aan Gemeente Hoeilaart, CERA en dienst Erfgoed provincie Vlaams-Brabant voor de ondersteuning!