Concert “Hoeilaartse Melodieën” bezorgde Hoeilanders kippenvel (fotoalbum en audio)

dinsdag 03 okt 2017

Na maanden van voorbereiding was het zaterdag eindelijk zover. Het eerste avondvullend concert, met uitsluitend werk van Hoeilaartse componisten, was een feit. Geen popmuziek maar vooral mooie melodieën uit 150 jaar muziekgeschiedenis. Werk van Désiré Leclercq en Casimir De Bruyn, Victor Goossens, Marcel Limme, Joris Willaert en Willy Van Bol, Marcel Willaert, Raymond Mat, Albert Michiels, Willy Devis, Jos Derom en Alfons Van Orshoven, Willy Vervloet en Jan Van Assche, vulde de theaterzaal en bezorgde het publiek vaak bijzonder emotionele momenten.

Het Davidsfonds had voor deze avond een beroep gedaan op de professionele tenor, Joris Bosmans, uit de Sloesveldstraat, pianist, Willy Vervloet, uit de Willem Matstraat, accordeonist, Willy Devis, uit de J.B. Charlierlaan, zanger, Bram Verhaeghe, uit de IJzerstraat, violiste en sopraan, Sarah Mertens, leerkracht aan de APKO Druivenstreek, fagotist, Koen Mertens, leerkracht muzische vorming van de Sint-Clemensschool, en zanger, Jan Van Assche.

Het kleurrijk, origineel pianospel van Willy Vervloet en de prachtige stem van Joris Bosmans hebben de vele romantische liederen meer dan recht gedaan: juweeltjes als: “Ik zie ze nog”, “Zoek de Vrouw”, “Trouwe Liefde” … te veel om op te noemen, gingen recht naar het hart en flitsten de toeschouwer terug naar een verleden dat bij velen dierbare herinneringen deed openbloeien, met het nodige kippenvel tot gevolg.

Het werd een gevarieerde avond met uiteenlopende genres. Accordeonist, Willy Devis, zorgde voor enkele prachtige composities die zijn verleden als groot orkestmuzikant duidelijk in de verf zetten.

Alles bespreken wat zaterdag gebracht werd, is haast onmogelijk (zie programma). Wie dit schitterend concert opnieuw wil beleven, zal nog even geduld moeten hebben. Hoeilander.be heeft het in multi-camera opgenomen en binnenkort kan je het daar bekijken.

Groot nieuws van het musicalfront!

Op het einde van het concert was er nog een belangrijke aankondiging die de volgende vierentwintig maanden voor veel beweging zal zorgen binnen de Hoeilaartse gemeenschap. Jan Van Assche kondigde immers de start aan van een nieuw en groot project: Felix Sohie, de musical. Noteer alvast eind november 2019 in je agenda want dan zou dit totaalspektakel (à la 800 jaar Hoeilaart) in première gaan.

Als voorsmaakje presenteerde hij het themalied in een eerste prille versie, gezongen door Sarah Mertens en Joris Bosmans met Willy Vervloet aan de piano en Koen Mertens aan de fagot. Hieronder vind je de (voorlopige) tekst van het lied “Ik heb een droom”.

Om het lied te plaatsen binnen het verhaal, hier wat info: We schrijven 1860. De jonge Felix Sohie is net afgestudeerd aan de tuinbouwschool van Vilvoorde en kan beginnen werken op het kasteel van Huldenberg. De wereld beleeft haar indudstriële revolutie waarin België een grote rol zal spelen. Het geloof in een grootse toekomst, de kracht van de vooruitgang, doet mensen dromen van succes en rijkdom. Felix Sohie ligt onder een sterrenhemel, samen met een vriendinnetje, te ravotten en begint te dromen. Zijn vriendinnnetje heeft ook dromen maar voor een meisje uit 1860 is het realiseren van dromen niet evident. Uiteindelijk is de meeste vrouwen het lot beschoren van ‘de was en de plas’.

Dit schitterende duet kan je alvast beluisteren op www.hoeilander.be. Een smaakmakertje voor wat in 2019 een schitterend evenement zou moeten worden. We kijken ernaar uit.

Een dikke proficiat aan het Davidsfonds om dit muzikaal erfgoed de kans te geven opnieuw te komen bovendrijven. Prachtig materiaal dat zeker en vast naar meer smaakt. Misschien een ‘Hoeilaartse Melodieën in concert 2’?  Wij zien het alvast zitten.

Bedankt, Joris, Willy, Sarah, Bram, Koen, Willy en Jan voor deze hartverwarmde avond. Het publiek was in de wolken.

Foto's: KarelVA

IK HEB EEN DROOM

themalied uit “Felix Sohie, de musical”  (tekst en muziek: Jan Van Assche)

(Strofe 1 - Felix Sohie)

Voor elke ster die aan de hemel staat

Is er een mens die aan het dromen gaat

En stap voor stap zijn eigen toekomst vormt

Het roer in handen neemt

Geen weg is hem te vreemd

Want aan de horizon

Ziet hij zijn doel

Niemand die hem

Nog langer tegenhoudt, hij weet

Dat wie zijn dromen leeft

De beste troeven heeft

De kracht om door te gaan

Zelf aan de start te staan

Hij kneedt zijn eigen lot

en schrijft zijn wonderplot

‘dromen, durven, denken, doen!

Ja in zijn hoofd weerklinkt

wat al zijn daden linkt

‘dromen, durven, denken, doen!

(Strofe 2 - Duet)

Want in mijn droom

            Want in mijn droom

Zie ik wel duizend serres staan

            Reis ik de wereld rond

Gevuld met fruit

            Vlieg ik misschien wel naar de maan

waaraan geen keizer kan weerstaan

Vruchten als goud

            Of ‘k bouw mijn toekomst in Amerika

reizen de wereld rond

markten ontginnen

            laat mij maar zweven

het geld stroomt binnen

            dit is mijn leven

niemand die mij hiervan weerhoudt

            nooit krijg ik mijn kans

De tijd is rijp,

            ‘k ben een sprookjesprinses

ik grijp mijn kans, ik heb beslist

            in mijn kasteel opgesloten

op de vooruitgang drijf ik voort

            word ik gewoon geleefd

omdat de toekomst mij behoort

            als meisje vind je nooit de vrijheid

neen, twijfelen doe ik niet

Ik zing mijn eigen lied

Zo wil ik leven

            Zelf te bepalen

mij helemaal geven

            hoe je kan stralen

want ik geloof

            vergeet je dromen maar

in wat mijn handen doen

Ik ga mijn eigen weg

            Laat mij de was doen

laat iedereen zijn zeg

            kijk hoe  ik ’t parket boen

ik zie ’t voor mij,

            die droom maak ik telkens waar.

een druif voor elk seizoen!

(reprise strofe 1 in duet)

 

 

BijlageGrootte
PDF icon Porgammaboekje 2017 melodieën.pdf1.34 MB