Clara is op het Oegandese platteland!

maandag 08 okt 2018

Dorpsgenote, Clara Gambart, woont en werkt nu ruim twee maanden in Oeganda. Ze blijft in totaal vier maanden in wat wordt genoemd ‘de Parel van Afrika’ om er te werken aan haar opleiding als bio-ingenieur. De GROS, de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking steunt haar studiereis met een toelage van € 800. Niet alleen zodat ze een onvergetelijke ervaring op kan doen en om daar later over te kunnen vertellen in België, maar ook en vooral omdat haar studie kan bijdragen aan de productiviteit van kleine bananenboeren. Hoe kunnen zij de landbouwproductiviteit verhogen door verschillende gewassen, struiken en bomen te integreren op hun bananenplantages? Op die vraag hoopt Clara binnenkort een beter antwoord te kunnen geven.

120 interviews

“Oeganda blijft me keer op keer verbazen. Dit niet alleen op studievlak, ook de mensen en de natuur maken mijn Afrikaanse ervaringen hier echt uniek. Hoe ik mijn verblijf in Oeganda tot nu toe zou beschrijven? Gewoon FANTASTISCH!”schrijft Clara in een e-mail aan de GROS. “In mijn vorig verslag konden jullie lezen hoe mijn onderzoeksthema en de manier waarop ik dit kan uitwerken, vorm kregen. Ondertussen staan we al een heel pak verder en kreeg ik de kans om 120 boeren te interviewen. Mijn Luganda, de taal die 3 miljoen Oegandezen spreken, is nog niet uitstekend, dus dat ging via een tolk).” Voor dit doel trok Clara voor achttien dagen naar het platteland: negen dagen naar Centraal Oeganda (Kiboga district) en 9 naar het zuidwesten, het Isingiro district.

 Gepassioneerd

 “Wat een ervaring!” schrijft ze enthousiast. “Ik leerde zo’n openhartige, gepassioneerde landbouwers kennen, die vol overtuiging hun landbouwpraktijken uit de doeken deden en me trots hun perceeltje toonden. Ik geef toe, de omstandigheden waarin de meeste mensen leven is nog steeds hartverscheurend. Hele families leven in enorm kleine huizen, gemaakt uit klei of baksteen.