Brandweer zonder ladders. Buren springen bij

woensdag 08 jun 2016

Het hevige onweer dat gisteren in de Druivenstreek lelijk heeft huisgehouden, zorgde voor situaties die zelden voorkomen. Vooral de blikseminslag rond 19uur op het dak van een spinternieuw huis in de Nilleveld 11A doet toch wel even de wenkbrouwen fronsen. Terwijl de regen met bakken naar beneden viel en hagel ter grote van kwarteleieren voor de nodige herrie zorgde, klonk een stevige knal. De blikseminslag veroorzaakte onmiddellijk rookvorming onder het dak en verspreidde zich snel.  Dit noodzaakte dat ook het huis ernaast, een gezin met twee kleine kinderen, werd geëvacueerd. 

De eigenaar van het getroffen huis bleef rustig. De hulpdiensten werden gecontacteerd maar bleken niet bereikbaar. Het duurde een half uur alvorens uiteindelijk een brandweerwagen uit Braine l'Alleud kwam hulp bieden. Deze had echter geen ladders bij en dit noopte de buren om hun materiaal ter beschikking te stellen.  Een tijd later kwamen dan vier brandweerwagens uit Overijse toe om de noodzakelijke hulp te bieden. Net op tijd want de vlammen kwamen al uit het dak.

Om 21u was het ergste voorbij. De schade was minder erg dan gedacht en beperkte zich tot het dak. Iedereen kon weer huiswaarts.

Dat de hulpdiensten door de zondvloed overbevraagd waren, is een understatement, en ligt zeker mee aan de basis van de moeizaam tot stand gekomen hulpverlening. Een ramp is nipt vermeden. Het moet niet evident zijn op zo'n moment voldoende ploegen voorhanden te hebben om bij dringende nood te hulp te schieten maar wat moet je in zo'n geval dan doen.

De foto toont de schade aan het dak en het moment dat de ladderwagen al is toegekomen. Deze informatie kregen we van inwoners van de Nilleveldstraat die de gebeurtenis van zeer nabij gevolg hebben.

Aarzel nooit ons te contacteren als er in uw straat iets uitzonderlijks gebeurt. Bel 'Hoeilander.be' op 0475 26 66 22.