Benny Vandervaeren succesvol in Rio met Chinese Moderne Vijfkampploeg!

maandag 29 aug 2016

Zoals  we al enkele malen berichtten, hebben wij op deze wereldbol een Hoeilander rondlopen die het voorbije jaar zeer actief betrokken was bij de voorbereiding van de Chinese 'Moderne Vijfkamp' ploeg voor de Olympische Spelen in Rio. Benny was de enige Hoeilander die, voor zover wij weten, gelogeerd heeft in het Olympisch Dorp en de Spelen dus van zeer nabij heeft meegemaakt. Benny Vandervaeren, de oudste zoon van Eddy en Myriam, werd door China aangeworven om het team 'moderne vijfkampers' klaar te stomen voor het onderdeel 'paardenjumping'. Als toptrainer mag hij terugblikken op een schitterend resultaat, een vierde plaats bij de vrouwen. Net geen brons.
 
Benny stuurde ons vandaag een berichtje uit China waar zijn opdracht op een einde loopt. Knap werk van Benny die Hoeilaart toch weer eens serieus op de kaart zet!  Proficiat. We laten hem even aan het woord:
 
Op 4 augustus zijn we met het team afgereisd naar Brazilië waar we 10 dagen naar São Paulo trokken, op trainingskamp. Daar konden de atleten zich in alle rust voorbereiden op de Olympische Spelen. We verbleven met de hele Chinese delegatie in een hotel naast het enorme trainingscomplex. Voor mij waren er twee trainingsdagen voorzien zodat we met de atleten konden paardrijden om de laatste voorbereiding voor de Olympische wedstrijd te treffen.
 
Op 15 Augustus zijn we dan doorgereisd naar Rio. Het was maar 25 minuten vliegen. In de namiddag kwamen we aan in het Olympische dorp. Iedereen werd er heel goed ontvangen en de mensen waren er bijzonder vriendelijk. Ieder land had een gebouw waar de appartementen beter meevielen dan de media ons hadden doen geloven. Ook was er een enorm buffet dat dag en nacht open was en waar je alle soorten eten kon krijgen Aziatisch, Braziliaans, Halal , Pizza . In het dorp was er zelfs een McDonalds aanwezig. Daar was het echter wel lang wachten was door de vele mensen. 
 
Lang konden we niet genieten van het dorp want de tweede dag begon de wedstrijd 'Moderne Vijfkamp' voor de vrouwen al. Na het zwaardvechten en het zwemmen begon de jumping, mijn onderdeel, waar de vrouwen prima presteerden. Eén van onze atleten begon dan ook op een vierde plaats aan het lopen en schieten. Het lopen viel wat tegen maar we konden de vierde plaats toch nopg behouden, juist naast een medaille. 
 
De dag erna stonden de mannen op het programma. Ze startten wat minder aan het zwaardvechten maar zwommen goed.  Met vertrouwen konden zij aan de jumping beginnen. De eerste begon met een foutloze rit terwijl de tweede 2 fouten kreeg in een toch wel hoge en technisch moeilijke parcours. Vanuit een goede uitgangspositie konden zij de loop- en de schietproef aanvatten. Maar ook hier viel het lopen wat tegen en was de concurrentie beresterk. De twee mannen eindigden in het midden van het klassement.
 
Al bij al kunnen we terug kijken op een geslaagde Olympische Spelen. De vrouwen behaalde een mooie vierde plaats. Een medaille had mooi geweest maar het mocht nipt niet zijn. De mannen hadden wat tegenslag in enkele onderdelen maar in het paardrijden, waarvoor ik als trainer werd aangetrokken,  werd een goed resultaat neergezet, zowel bij de vrouwen als de mannen.
 
Op 21 augustus zijn we dan teruggereisd naar Beijing. Bij het vertrek heeft iedere deelnemer en trainer een deelnemerscertificaat aan de Olympische Spelen ontvangen Dit zal thuis zeker een speciaal plaatsje aan de muur krijgen. 
 
Nu woensdag 31 augustus zit mijn overeenkomst met China erop en kom ik naar Hoeilaart waar ik tot en met de druivenfeesten zal kunnen nagenieten, alvorens terug te keren naar Finland waar mijn vriendin op mij wacht.
 
Plannen om terug te keren naar China zijn er momenteel nog niet al zit de kans er in dat ze opnieuw een beroep op me doen voor de Olympische spelen in Tokyo 2020. 
 
Groeten
 
Benny