Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

1174 kinderen vandaag naar school in eigen dorp (enkele foto's)

dinsdag 01 sep 2015

Het contrast kon niet groter zijn. Van een bloedhete zomer naar een eerste schooldag in een miezerige motregen. Toch trok het merendeel van de kinderen met een blij gezicht en enthousiast naar school omdat de vakantie waarschijnlijk wel lang genoeg geduurd heeft. Hier en daar nog een traan, vooral bij de kleuters die de meegekomen mama of papa moeilijk loslieten, maar dat soort verdriet is meestal van korte duur.

In de Sint-Clemensschool gaan dit jaar (voorlopige cijfers) 221 kinderen naar de kleuterschool en 430 naar de basisschool (totaal 651). In het Groene Dal zijn er dat 168 en 355 (totaal 523). Een zevental kinderen vond voorlopig geen plaats in beide scholen en is dus genoodzaakt in een andere gemeente een school te vinden. Het aantal anderstaligen groeit nog steeds al zijn dat niet noodzakelijk franstaligen. De groep anderstaligen die geen Frans spreekt maar bijvoorbeeld wel Engels, wordt elk jaar groter. 

De Vrije Basisschool Sint-Clemens heeft 60 onderwijzende krachten in dienst en 14 personen voor onderhoud en opvang. Bij het Groene Dal ligt de verhouding 48 - 6.

De grote werken aan de speelplaats van de Sint-Clemensschool zijn niet tijdig klaargeraakt maar de hinder is beperkt. Er is nog voor twee weken werk. De directie hoopt dat de werken aan de zolderverdieping rond de paasvakantie kunnen starten. Gedurende twee jaar zullen vier klassen kinderen dan ondergebracht worden in een voormalig gebouw van Electrabel, vandaag eigendom van de gemeente, aan de J.B.-Charlierlaan, naast de jeugdlokalen 'Joengele'.

De bouw van de nieuwe gebouwen van het 'Groene Dal' kunnen hopelijk begin volgend schooljaar ingeleid worden. De plannen zijn klaar maar de molen maalt langzaam.

1174 kinderen (18 minder dan vorig jaar) komen dus vanaf nu elke weekdag naar het centrum. Hun veiligheid wordt voor een deel bedreigd door ouders die hun eigen kinderen met de auto afzetten voor de schoolpoorten.  De Désiré Vandervaerenstraat is elke morgen afgesloten door middel van een gloednieuwe slagboom. Hopelijk is er meer discipline dan vorig jaar want toen liep het geregeld fout. Wees hoffelijk en hou je aan de regels!

Foto's: JanVA