€1500 voor Hoeilaartse noodhulp aan Haiti

zaterdag 29 okt 2016

De gemeentelijke adviesraad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) heeft dinsdag besloten om € 1.500 uit te trekken voor de verlening van noodhulp via ‘Wereldsolidariteit’ aan de getroffenen van de orkaan Matthew. Op 4 oktober raasde deze met 260 km per uur over de Antilleneilanden op de Atlantische Oceaan. Haïti, Cuba, de Dominicaanse Republiek en ook de VS ondervonden schade en leed.

Haïti behoort tot de armste landen ter wereld, het is politiek instabiel en kampt relatief vaak met natuurrampen. Vooral op Haïti zijn de vreselijke gevolgen van de orkaan zichtbaar: dorpen onder water, oogsten weggespoeld en verdronken vee. Zeker 30.000 huizen zijn zwaar beschadigd of vernield. Ruim duizend Haïtianen vonden de dood, evenals enkele tientallen inwoners van Noord-Carolina en Florida. Honderdduizenden Haïtianen hebben dringend medische zorg nodig, huisvesting en voeding.

Wereldsolidariteit, een van de partners van de GROS is  momenteel volop actief om via lokale partners noodhulp te verlenen aan de slachtoffers van de ramp op deze eilandstaat in de Caraïbische Zee, net als zij dat deed in 2010 na een grote aardbeving die een groot gedeelte van het land verwoestte. In Haïti werkt Wereldsolidariteit samen met  de gezondheidsorganisatie Mosctha, de jongerenorganisatie JOC, vrouwenorganisatie CPFO, de vakbonden CTSP, CSH en CTH. Hun teams sturen mobiele klinieken uit, ze verdelen voedsel, kookmateriaal, drinkwater en chloortabletten, tenten, landbouwmateriaal, bouwmaterialen zoals hout en staalplaten en gereedschap om huizen te repareren.