“Hoeilanders zingen Kerstmis” nooit eerder met zoveel!

dinsdag 16 dec 2014
play video

Nog enkele dagen en de Sint-Clemenskerk loopt weer vol voor het concert: “Hoeilanders zingen Kerstmis”, een uniek gebeuren met een typische Hoeilaartse stempel. Het avondvullend programma wordt immers gebracht door Hoeilanders, talent uit eigen dorp, die garant staan voor een stemmig en warm kerstconcert. Te midden de voorbereidingen konden wij Jan Van Assche, de bezieler van deze Davidsfondsorganisatie, strikken voor een kort interview.

Hoeilander: Jullie zijn aan de 3de editie toe, hoe moeilijk is het om telkens zoveel dorpsgenoten te motiveren om mee te doen? Het lijkt me niet evident om zomaar voor eigen publiek te zingen.

Jan: Het is eigenlijk al de 4de editie maar in 2008 droeg het concert een andere naam.  Het blijft altijd een uitdaging, vooral omdat je de lat ook telkens wat hoger wil leggen. De jongeren die in 2008 12 jaar oud waren, zijn nu allemaal jongvolwassenen die toch wel even nadenken voor ze op een podium gaan staan. Een goede coaching, de keuze van de juiste nummers en veel repeteren, zal altijd de basis blijven van succes. Hoe meer tijd je erin kan investeren, hoe beter het resultaat.

Hoeilander: Hoe groot is de groep dit jaar?

Jan:  Klank, geluid en orkest inbegrepen  is deze ploeg 63 man (vrouw) sterk. Er is het kinderkoor van de Sint-Clemensschool, Vitamine Z, o.l.v. Veerle, Lut en Koen, het tienerkoor Sopraline  onder mijn leiding en enkele speciale gasten. Voor deze editie werken we met een 7-koppig orkest. Al bij al een grote groep!

Hoeilander: Speciale gasten, zeg je. Kan je een tip van de sluier lichten?

Jan: Niet echt, anders is het geen verrassing meer. Wij zijn wel bijzonder blij dit extraatje te kunnen aanbieden. Onverwacht toptalent uit eigen dorp.

Hoeilander: Wat mogen  de Hoeilanders dit jaar verwachten?

Jan: De formule blijft zo goed als ongewijzigd: een gevarieerd programma met de lievelingskerstliedjes van velen, schitterende chansons uit het Franse repertoire, sfeervolle Nederlandstalige liedjes en ontroerende Engelstalige evergreens.  Samengevat, mooie liedjes die iedereen bekend in de oren klinken en geregeld voor kippenvel zullen zorgen.

Hoeilander: En, vlotten de repetities?

Jan: De zitten in de laatste rechte lijn. De liedjes zijn gekend, er wordt enkel nog aan de afwerking gesleuteld worden. Weet je, de stress van een nakend concert verhoogt de concentratie en maakt energie vrij die wonderen doen. Hoe meer je repeteert hoe beter het resultaat zal zijn en dat is bij ons niet anders. Vrijdagavond is de generale repetitie in de kerk, voor ons het moment van de waarheid. We zullen er staan, beter dan ooit.

Hoeilander: In 2012 was er zwaar geïnvesteerd in geluid en licht. Wat wordt het dit jaar?

Jan: We zetten inderdaad zwaar in op licht en geluid omdat we willen dat het concert af is. Een professionele lichtshow zorgt voor de juiste sfeer  en geeft het kerstconcert een extra cachet. Ik vind dat wie optreedt het verdient om dit in de best mogelijke omstandigheden te doen. Het geeft je gewoon vleugels. Ook de toeschouwer voelt onmiddellijk dat het een unieke belevenis wordt. In deze periode mag iedereen verwend te worden. Na het concert krijgt iedereen trouwens nog een glaasje Cava, aangeboden door AD Delhaize en lekker kerstgebak van bakkerij Linda Vandervaeren.

Hoeilander: Het klinkt in ieder geval veelbelovend. Zijn er nog kaarten of is alles al uitverkocht?

Jan:  Natuurlijk is er nog plaats. De Sint-Clemenskerk tweemaal vol krijgen, is niet vanzelfsprekend. De verkoop gaat goed, zelfs beter dan twee jaar geleden, maar er zijn nog kaarten en die zijn te koop bij Mimi’s Optiek, bij de cultuurdienst in het GC Felix Sohie en bij AD Delhaize. Je kan ook de avond zelf aan de kassa betalen. In voorverkoop betaal je €10 en bespaar je €2 in vergelijking met de prijs aan kassa. Aan dit concert is lang en hard gewerkt en het zou ons allemaal veel plezier doen om, net als in 2012, voor een volle kerk te spelen.

“Hoeilanders zingen Kerstmis” vindt plaats op zaterdag 20 december om 15 u en om 20 uur.  Dit unieke kerstconcert kwam tot stand dankzij de steun van De Serrist, Autocenter De Rudder, Dakwerken Luc De Kock, Verzekeringen Elsbeth Laureys, Fietsenspeciaalzaak Filip Sport, Internationaal Transport Van Caudenberg – Debrouwer, AD Delhaize, Hoeilander.be en Bakkerij Linda Vandervaeren. Het is een organisatie van Davidsfonds Hoeilaart.

(videobeelden uit het concert van 2012)