Zwanenzang op de parkvijver (fotoalbum)

maandag 04 apr 2011

Net voor de middag van deze 4de april werd onze gemeente vier zwanen rijker. Met de bestelwagen was de milieuambtenaar tot tegen de Franse grens gereden om zijn bestelling van 2 koppels zwanen op te halen.
 
Het eerste koppel ruilde de kartonnen doos vlot voor het 'ruime sop'. Het tweede koppel had tijdens het transport een gezellige vriendschap opgebouwd met de dozen en was moeilijker te overtuigen om het veilige water te kiezen. Na een korte omzwerving tot aan de JB Charlierlaan werd uiteindelijk toch voor de vijver gekozen.
 
De zwanen zijn nog geen jaar oud en, zoals dat in het sprookje van het Lelijke Eendje duidelijk beschreven staat, zullen zij zich de volgende maanden ontwikkelen tot mooie spierwitte zwanen. Nog even geduld dus.
 
Voor kleine zwaantjes is het nog minstens 4 jaar wachten, als de zwanen blijven leven natuurlijk. Wegvliegen kunnen ze niet omdat ze gekortwiekt zijn.
 
Of de koppeltjes spontaan tot stand kwamen of eerder geforceerd, is ons niet bevestigd. Sowieso zullen ze het met elkaar goed moeten kunnen vinden, want veel alternatieven hebben ze niet.
 
De gemeente betaalde per koppel €150; duidelijk een romantische keuze die ons park weer wat meer park maakt. Of de vissers zo blij zullen zijn met de komst van deze zwanen, valt nog af te wachten. <p>  
 
Klik hier voor een beknopt fotoalbum van de 'te water lating'.