Zwanenmysterie opgelost?

zondag 12 jun 2011

Het is al een tijdje geleden dat we berichtten over het doen en laten van onze zwanen die op 4 april van dit jaar te water werden gelaten op onze parkvijver.  
De vierde zwaan die zich verslikte in een vishaak verdween al na een maand spoorloos.
 
De voorbije periode was het al geregeld zoeken naar de overige drie zwanen tot vorige week een van hen het hazenpad koos, ze werd het laatst gezien in het parkje rechtover de jeugdlokalen op de Dumberg. De twee achterblijvers werden geregeld gesignaleerd in de ruime omgeving van het park tot er vorige donderdag nog slechts een overbleef. Op de vraag waar de andere twee waren, kwam geen antwoord.
 
Tot we berichten binnenkregen dat de twee zwanen apart, met een tussenperiode van een kleine week, een nieuwe woonplaats gevonden hadden op de  nog niet zolang vernieuwde vijvers aan het Kasteel van Groenendaal aan de overkant van de Brusselse Ring. Aangezien de zwanen gekortwiekt zijn en dus niet meer kunnen vliegen, moet hun wandeling redelijk hachelijk geweest zijn maar ze hebben het overleefd. Het mysterie van de verdwenen zwanen is voorlopig opgelost. Is het verkeerd om aan te nemen dat deze zwanen een koppel zijn? Waarschijnlijk niet. Ze zwemmen toch dicht en trouw in elkanders buurt.
 
De achtergebleven zwaan moet het de volgende maanden stellen met het gezelschap van een veel te grote kolonie Nijlganzen (zij kweken driemaal per jaar) die het hele park versiert (?!?) met hun uitwerpselen.
 
Hopelijk is deze zwaan een vrouwtje en komt er een nieuw mannetje overgevlogen want anders wordt het een eenzaam leven.
 
Hoeilander.be blijft het volgen.