Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Stille oude getuigen sneuvelen in het park

vrijdag 24 feb 2012

Vrijdag 24 februari - In het Jan van Ruusbroecpark zijn grote kapwerken aan de gang. Een aantal oudere en zieke bomen worden weggekapt.Wie door een bos wandelt, kan de indruk hebben dat de natuur daar gewoon haar gangetje gaat. Maar dat is schijn. Bossen moeten beheerd worden met kennis van zaken. Zo zijn bijvoorbeeld beukenbomen na 150 jaar kaprijp en is het tijd om te verjongen. Sommige beuken in het park dateren uit de tijd van Mozart (18de eeuw). 
 
Twee deskundigen - de regiobeheerder Groenendaal en een boswachter van het Agentschap voor Natuur en Bos - hebben in het Jan van Ruusbroecpark een onderzoek uitgevoerd naar de gezondheidstoestand van diverse bomen. Sommige bomen bleken inderdaad verrottingsverschijnselen te vertonen en werden aangeduid om geveld te worden. Momenteel is een eerste deel bomen aan de beurt. De volgende 4 à 5 jaar zullen nog meer oudere en zieke bomen volgen.
 
Moeilijk te vatten dat enkele van deze bomen meer dan drie eeuwen geschiedenis hebben zien voorbijgaan zonder een woord van commentaar te geven. Hopelijk krijgen de bomen die in de plaats komen evenveel tijd.