Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Nu zondag: Emotions through pictures, music and motion!

maandag 28 okt 2013

Op zondag 10 november 2013, wordt in Hoeilaart een uitzonderlijk kunstproject gecreëerd. In samenwerking met de Academie voor Podiumkunsten, de cultuurraad en de cultuurdienst presenteert het Davidsfonds in het GC Felix Sohie, een uniek kunstproject van Jenny Spanoghe (viool en kunstschilder), Michel Stas (piano) en Wendy Beeckman, Sandrine Balleux en Stefan Wise (dans).
 
Geïnspireerd door de schilderijen van Jenny Spanoghe concipieerde Wendy Beeckman een schitterende choregrafie op muziek van J.S. Bach, J. Massenet, S. Rachmaninov, J. Williams, G. Fauré en Astor Piazolla.
Tegelijkertijd loopt ook een tentoonstelling van Jenny Spanoghes mooiste werken.
Er zijn twee opvoeringen, een om 15 uur en een om 19 uur. Tussen beide voorstellingen is er de vernissage, met een hapje en een tapje.
 
Zo vaak gebeurt het niet dat zoveel kwaliteit samengebracht wordt op een podium. Mis deze culturele hoogdag niet!
 
Vvk/leden: €16 (€12 voor -12 jaar en studenten academie)
Kassa: €17 (€13 – 12 jaar en studenten academie)
 
Kaarten bij de cultuurdienst (GC Felix Sohie)
 
Start van een idee
 
Toen de Academie voor Podiumkunsten Hoeilaart – Overijse – Tervuren, ’30 jaar APKO op de planken ‘ vierde, en de toenmalige directeur Michel Stas met Jenny de Tango van Piazolla zou spelen, was het een idee van Wendy en Michel om op deze tango te dansen. Gretig namen zij het voorstel aan en deze eerste succesvolle samenwerking zette er hen spontaan toe aan een volledig concert te creëren, met muziek en dans . En waarom niet met Jenny’s schilderkunst erbij, dachten ze , en zo kwamen ze op het idee een recital te spelen rondom de schilderijen. Maar Wendy wilde het nog nauwer bij elkaar brengen , en Jenny’s schilderijen compleet integreren in de dans en de muziek. Zo ontstond in 2012 het idee van dit project. Michel bedacht de titel: Pictures, Motion and Music, dat als krachtige titel kreeg: Emotions!
 
“Het is een opwindende tijd, het repeteren met de piano, het samen uitkiezen van de schilderijen die bij de composities passen, het bedenken van het hele scenario dans, muziek en projectie van de schilderijen tijdens het concert”: vertelden Jenny, Wendy en Michel ons. Dit wordt dan ook een unieke avond waar bijzonder veel energie is in geïnvesteerd.
 
Om het belang van deze activiteit te accentueren en vooral om zoveel mogelijk mensen geïnteresseerd te krijgen in deze schitterende voorstelling, sloegen het Davidsfonds Hoeilaart, de Academie voor Podiumkunsten, de cultuurraad en de cultuurdienst te handen in elkaar.
   
Jenny Spanoghe, viool en kunstschilder

 
Jenny Spanoghe (geboren te Kortrijk,1957) , is een protagoniste van de actuele Belgische viool- en altvioolschool. Als discipel van Georges Octors behaalde ze aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent Hogere Diploma’s summa cum laude op zeer jonge leeftijd, zowel voor viool als voor kamermuziek. Ze vervolmaakte zich aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth onder zijn leiding, en volgde nadien Master-Classes bij Carlo Vanneste, Semeon Snytkowski en Philippe Hirschhorn. Ze behaalde in binnen- en buitenland prijzen en erkenningen en geeft overal ter wereld concerten met Duo Landini en Master-Classes over de hedendaagse altviool- en viooltechniek en de Belgische Vioolschool.
Ze speelt een 50-tal concerten per jaar in binnen- en buitenland, en heeft meer dan 20 CD opnames gemaakt. Heel wat nieuwe projecten zijn in voorbereiding.
In 2010 kreeg Jenny voor de tweede maal de Fuga –Prijs van de Unie van Belgische Componisten voor haar solistische bijdrage van de Belgische hedendaagse viool - en altvioolmuziek.In 1996 kreeg ze de Fuga Prijs voor haar bijdrage met het toenmalig Gaggini strijkkwartet.
 
Michel Stas, piano

 
Michel Stas begon zijn pianostudies aan de Academie van Overijse bij Aquiles Delle Vigne. Hij zette zijn studies verder aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen in de klas van Jacques De Tiège, waar hij zijn opleiding bekroond zag met het hoger diploma piano en kamermuziek.
In 1996 behaalde Michel Stas het diploma ‘Uitvoerend Musicus’ (met het maximum der punten) aan het Conservatorium te Tilburg (NL) bij Jacques De Tiège en in 1998 verwierf hij als pianist het diploma van ‘Meester in de Muziek’.
Sinds 1993 nam M. Stas deel aan diverse internationale pianowedstrijden waar hij verscheidene prijzen behaalde.
 
Wendy Beeckman

 
Wendy Beeckman (geboren te Ukkel, 1978).
 
SCHOLING EN DIPLOMAS :
1987-1990 : Conservatoire de Bruxelles (Mudra) : 9h /week ballet. Dir. Marina Van Hoecke
1990-1996 : Volledige Kunsthumaniora - Ballet aan de KONINKLIJKE BALLETSCHOOL
VAN ANTWERPEN.
Docenten: Klassiek : M. METCHKAROVA, V. PALLEMANS, A. SOMBART
Jazz : Y. STOLK-Graham: C. DE WALSCHE – Spaans: M. UGALDE
Repertoire: A. MARLIERE – Limon: SWENNEN – Karakter: E.DE CANNE
1990-1996 : wekelijkse lessen en stages bij Studio VAGANOVA te St Genesius Rode
Danspedagogen : METCHKAROVA, E. HANDEL, K. MALEHOUNOV, J. van BOVEN
K. HEYNINCK, A. SOMBART, Y. RAOUKOUT.
 
INTERNATIONALE DANSCURSUSSEN:
- Zomer 1990: 6weken Internationale Dansstages In Brussel en Gent. Docenten : V. SEMENOV, I. KOLPAKOVA, A. HOWARD, L. de LAIRES, P. SAVOYE e.a.
- Zomer 1992 : Internationale dansstages in Athene met Kr. GOLDAMOVA en G. MIHOV.
- Februari 1994 : op uitnodiging 1 week les volgen aan de Balletschool van de Opera van BOEDAPEST.
- Zomer 1992 en 1993: Internationale Dansstages in Vignale Monferato (Italië) met L. DUTHOIT (Parijs), A. DIAZ, M.E. FERNANDEZ, R. DE SAA. (CUBA), Carla PEROTTI.
- Zomer 1996 : Internationale Dansstages in Monaco aan de Balletschool (Académie de Dance Classique de Princesse Grace à Monte-Carlo) met Marika DESABRASOVA en Y. RAOUKOUT.
 
BALLETCOMPETITIES:
-Mei 1993: 2de prijs “Jeunes Solistes” RTBF 1
-Juli 1994 : 3de prijs bij de Internationale Balletcompetitie van Vignale Monferato (Italië)
+ speciale prijs van de jury van de Piemonte (voorzitster Anna RAZZI)

BijlageGrootte
PDF icon affiche.pdf3.31 MB