RIP Highlandgames - reactie van de organisators

maandag 27 feb 2012

Wij kregen het volgende bericht binnen van de voorzitter van het Highland Games Team:
Graag hadden wij, als organisatoren van de highlandgames in Hoeilaart, gereageerd op het artikel dat verscheen in “De Serrist” van donderdag 23 februari. Het artikel waarvan sprake geeft een nogal simplistische een éénzijdige kijk op de hele zaak en we willen toch het één en het ander verduidelijken.
 
Enige tijd geleden lieten wij aan alle deelnemers en standhouders weten dat « Team Hoeilaart » de highlandgames in Hoeilaart, tijdens de meifeesten, niet meer zou organiseren. De reden hiervoor was hoofdzakelijk het feit dat de meesten onder ons het na 10 jaar wel gehad hadden en anderzijds werd het prijskaartje steeds groter en groter en werd het steeds moeilijker om voldoende sponsoring rond te halen wat het financiële risico elk jaar opnieuw wat liet groeien. 
 
Maar niet getreurd, wij wilden absoluut dat de games in Hoeilaart, die toch de publiekstrekker van de meifeesten op zondag waren zouden blijven bestaan. Gezien de massa volk die deze organisatie op de been brengt en het feit dat de highlandgames leven in Hoeilaart zouden we ook niet anders gedurfd hebben. Een afspraak met onze burgemeester, kort na de games van vorig jaar, bevestigde dat onze mening ook door het bestuur gedeeld werd, de games moesten en zouden blijven bestaan…. logisch ook, als we kijken naar wat er op de zondag van de meifeesten te beleven viel voor het bestaan van de games : weinig of niets…
 
Vlak na het druivenfestival hadden we een vergadering met de diensten van het bestuur voor de praktische uitwerking van de overdracht : allereerst zou het gemeentebestuur proberen een vereniging te vinden die de organisatie op zich zou nemen, mocht dat niet lukken zouden ze het zelf doen, het scenario was reeds uitgewerkt : de cultuurdienst zou voor de voorbereiding zorgen, de dag zelf zouden de diensten zorgen voor de opbouw en, in samenwerking met de sportdienst zouden de disciplines zelf bemand worden.
 
Een dikke week geleden nam ik contact op met de dienst cultuur omdat ik een paar verontruste mailtjes kreeg van standhouders en ploegen die nog steeds niet gehoord hadden en ook geen antwoord kregen van de gemeente…. en toen viel de bom : het college had beslist om zelf de games niet te organiseren en vermits ze niemand anders gevonden hadden werd beslist om geen highlandgames meer te houden in Hoeilaart !
 
Aan ons zal het niet gelegen hebben : bij alle voorbereidingen zouden we aanwezig zijn, indien nodig natuurlijk, ze kregen al ons materiaal, zonder enige vorm van vergoeding, we zouden komen helpen met de opbouw en de hele dag aanwezig zijn om te helpen om alles in goede banen te leiden, alle nodige contacten, formulieren, programma’s, ed hadden we reeds doorgegeven….. het was een perfect geoliede machine die enkel opgestart moest worden.
 
We hebben nog even getwijfeld om er toch nog een laatste maal tegenaan te gaan maar op minder dan 10 weken tijd is het niet mogelijk om alles rond te krijgen : ploegen en standhouders geen probleem, sponsoring en affiches op tijd klaar krijgen is quasi onmogelijk, om de tent te huren was het ook te laat, er waren enkel nog duurdere exemplaren beschikbaar en om dan met een flauw afkooksel van wat de games waren te moeten afkomen, sorry, daar doen wij niet aan mee. Anderzijds is er ook het juridische en verzekeringsaspect dat meespeelt, onze vzw werd ondertussen opgedoekt…. en het feit dat we volgend jaar voor hetzelfde probleem zouden staan.
 
Het is een spijtige zaak voor iedereen, voor ons, voor de ploegen, voor Hoeilaart in het bijzonder.
 
Spijtig dat het gemeentebestuur, ondanks gemaakte afspraken, afhaakt, spijtig dat ze het pas zo laat laten weten, dit ontneemt iedere kans op het voortbestaan van de games….. 10 jaar keihard werken wordt hier zomaar weggeveegd ! Ook spijtig dat onze politiekers niet eens de moeite genomen hebben om contact met ons op te nemen, als we zelf de vraag niet zouden gesteld hebben hadden we het einde van de games via de krant moeten vernemen.
 
Toch willen we iedereen bedanken voor jullie aanwezigheid, als deelnemer, standhouder, sponsor, bezoeker, wat dan ook….
 
RIP Highlandgames Hoeilaart.
 
Fred Prévost
Voorzitter Highland Games Team Hoeilaart