Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Reisverslag uitstap Vrouwenbond ’t Eekhoorntje

vrijdag 24 sep 2010

Op 13 september 2010 vertrokken we met 38 deelnemers voor een daguitstap naar Bastogne en La Roche en Ardenne.
 
Op 7 uur vertrokken we vanop het gemeenteplein te Hoeilaart richting Bastogne. We hadden een eerste koffiestop in Courriere in patisserie Pierson...De bond bood koffie en koek aan de deelnemers.
 
Op weg naar Bastogne is de zon erdoor gekomen, de beste remedie om van onze mooie ardennen te genieten. Na een korte stop in het centrum van Bastogne, zijn we naar “ De Mardasson” gereden, een prachtig Amerikaans oorlogsmonument ter ere van de gesneuvelden. Via een draaitrap geraken we boven op het monument, vanwaar we de hele omgeving kunnen bewonderen.
 
Nadien trokken we verder, richting het pittoreske dorpje Rachamps, in de richting van Houffalize, waar we een heel oud kerkje van Sint Lambertus zijn gaan bewonderen. Dit kerkje is trouwens beschermd door monumenten en landschappen.
In de kerk zelf vinden we heelwat waardevol houtsnijwerk terug, gemaakt door Jean-Georges Schaltus van Bastogne. Zonder toelating geraak je immers niet in het kerkje.
 
Vandaar zijn we naar Recogne gereden, een heel klein dorpje, niet ver van Bastogne. Daar bevindt zich een zeer zorgvuldig uitgebate Bizon boerderij. De bizons zijn van Amerikaanse oorsprong omdat ze minder agressief zijn dat de Europese soortgenoot. Op deze boerderij zijn er zo’n 250 Bizons aanwezig, zowel volwassen dieren als jonge kalfjes. Deze dieren hebben enorm veel weiland nodig om zich te kunnen voeden. Een Bizon stier weegt gemakkelijk méér dan 1000 kg. Om veiligheidsredenen, hou je best altijd een redelijke afstand van deze imposante dieren. Het vergt bijzondere vaardigheden om deze dieren te verzorgen. Ze blijven dacht en nacht buiten in de weid, zowel in de zomer als in de winter. Hun vacht kan zowel tegen hoge temperaturen tot 50 °C als tegen extreme koude, tot -40°C. Een dracht van een jong kalf duurt 9 maanden.
We zijn deze kudde van dieren gaan bewonderen met de huifkar. Onderweg kregen we natuurlijke deskundige uitleg van de uitbaters van de boederij. Als middagmaal kregen we een heerlijk potje Bizonstoverij voorgeschoteld.
 
Na dit middagmaal zijn we met zijn allen vertrokken naar het stadje La Roche en Ardenne, waar we de pottenbakkerij van Gréz de la Roche zijn gaan bezoeken.
 
Op het einde van deze dag zijn we huiswaarts, richting Hoeilaart, gereden. Iedereen is veilig en wel thuisgeraakt. Voor het fotoalbum, klik hier!
 
Verslag : Marie-Paule De Lil.