Open doekje voor "De Onderlegden" (fotoalbum)

zaterdag 27 apr 2013

Zaterdag 27 april - Juliette en Keanu zijn verliefd, maar om te kunnen trouwen is er de toestemming nodig van de ouders van het meisje. Haar vader en haar oom hebben er helemaal niets op tegen, maar de moeder Marguerite, gesteund door haar schoonzus Nicoline en haar andere dochter Amarylis willen Juliette uithuwelijken aan de pedante en pretentieuze dichter Billy Moonflower, een “geleerde” man dus. Margueritte, Nicoline en Amarylis zijn de “geleerde vrouwen” die Juliette tot studie willen aanzetten, maar het meisje wil gewoon met haar liefje trouwen en een gezin stichten. Uiteindelijk zal het gezond verstand zegevieren en kunnen Juliette en Keanu trouwen.
 
Het gebeurt tegenwoordig niet meer zo dikwijls dat het doek gesloten is voor de voorstelling begint, maar bij dit spektakel paste het heel goed in de geest van het geheel: verrassing! Verrassing bij het zien van het prachtig gestileerde decor, overweldigend in zijn eenvoud. Verrassing omdat de soms moeilijke teksten tegen een hoge snelheid en op rijm (!) heel vermakelijk in de oren klinken, terwijl de ze toch wel scherpe, satirische kantjes in zich dragen; of zoals Molière het zelf zei: “De taal is de mens gegeven om zijn gedachten te verbergen.” Verrassing om sommige acteurs en actrices die we al ettelijke keren mochten bewonderen in Hoeilaart toch weer op een ongeziene manier letterlijk over de scène te zien rollen.
 
Eén ding verraste ons niet: dat het opnieuw Yoeri Lewijze was, die eerder al ‘Tem dat Loeder’ (2011) en ‘De Storm’ (2012-2013) regisseerde bij Reintje, die zijn trukendoos opengooide om ons als publiek een onvergetelijke toneelavond te bezorgen. Handen op elkaar, zou ik zo zeggen!
 
Met: Laura Baas, Patrick Charlier, Vic Claes, Bram Coppens, Josse De Bolle, Hilde Delplancke, Nicole Kerkckhoven, Paula Muyldermans, Wim Nevens, Jan Van Assche en Pascale Van Den Broeck van Toneelgroep Reintje ‘De Onderlegden’ op vrijdag 26 en zaterdag 27 april om 20u in het Gemeentelijk Cultureel Centrum Felix Sohie in Hoeilaart.
 
Met dank aan Wouter voor deze bijdrage)
 
Klik hier voor een beknopt album!