Onze BIB in de finale

woensdag 20 nov 2013

Woensdag 20 november De twaalf finalisten van de verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel 2014 zijn bekend. In Vlaams-Brabant is dat Hoeilaart en Beersel, in provincie Antwerpen kregen de openbare bibliotheken van Kalmthout en Puurs de meeste stemmen, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waren dat Ukkel en Vorst en in Limburg Lommel en Bree. In Oost-Vlaanderen gingen de meeste stemmen naar Herzele en Moerbeke.en Beersel en in West-Vlaanderen naar Kortrijk en Tielt. In totaal werden er door het publiek 11.900 geldige stemmen uitgebracht op de website van het vakblad Bibliotheekblad.
 
De komende maanden worden de twaalf bibliotheken op de shortlist (twee per provincie en twee uit Brussel) bezocht door verschillende mystery guests die de kandidaten beoordelen op een twaalftal criteria, onder te verdelen in gebouw en inrichting, aanbod en collectie (papier en digitaal), dienstverlening en klantgerichtheid. Uiteindelijk velt een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van een bekende Vlaming het definitieve oordeel.
De bekendmaking van de winnaar en de uitreiking van de NBD Biblion Award vindt plaats tijdens een feestelijk evenement op vrijdagmiddag 4 april 2014.
 
De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel is een initiatief van Bibliotheekblad en wordt mede mogelijk gemaakt door de VVBAD.
 
Volledige uitslag publieksstemming voor de shortlist,
naar provincie en aantal stemmen (vet = naar shortlist):
 
Antwerpen
* Kalmthout: 884 stemmen
* Puurs: 799 stemmen
* Bornem: 186 stemmen
* Berchem (De Poort): 171 stemmen
 
Limburg
* Lommel: 641 stemmen
* Bree: 608 stemmen
* Beringen: 438 stemmen
* Houthalen-Helchteren: 284 stemmen
 
Oost-Vlaanderen
* Herzele: 493 stemmen
* Moerbeke: 430 stemmen
* Zottegem: 298 stemmen
 
Vlaams-Brabant
* Hoeilaart: 745 stemmen
* Beersel: 743 stemmen
* Affligem: 555 stemmen
* HaBoBib: 472 stemmen (Haacht/Boortmeerbeek)
 
West-Vlaanderen
* Kortrijk: 1696 stemmen
* Tielt: 694 stemmen
* Middelkerke 670 stemmen
* Brugge: 662 stemmen
 
Bibliotheekblad Special
 
Tijdens de uitreiking van de NBD Biblion Award op 4 april 2014 verschijnt een speciaal themanummer van Bibliotheekblad, met uitvoerige rapporten en (beeld)reportages van alle deelnemende bibliotheken. Bibliotheekblad wil met de NBD Biblion Award het grote maatschappelijke belang én het vernieuwende karakter van de openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel onder de aandacht van een ruimer publiek brengen.