Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Na forse stijging waterprijs, nu ook verhoging prijs afvalzakken

dinsdag 26 nov 2013

Dit is een persbericht van CD&V - Zoals geweten zal, door de verkoop van de Hoeilaartse waterdienst, de waterprijs op 1 januari met bijna 25% stijgen. Op de laatste gemeenteraad is nu ook door de Open-VLD/Pro Hoeilaart meerderheid de prijs van de vuilniszakken verhoogd. Voor een kleine zak zal U 1€ betalen ipv 0,75 € en voor een grote zak betaalt U in de toekomst 2€ ipv 1,5€. Dit is eveneens een (te) forse prijsstijging!
Ook de ophaling van grof huisvuil wordt heel wat duurder. Deze wordt niet meer gratis opgehaald, maar alleen nog op aanvraag en aan een tarief van 30€ per m3.
 
Deze prijsstijgingen zullen door iedereen stevig gevoeld worden, maar toch vooral door de grote gezinnen. CD&V vreest ook dat door deze hoge prijzen het sluikstorten nog zal toenemen.
CD&V begrijpt wel dat sommige verhogingen waarschijnlijk noodzakelijk waren, en staat zeker achter het principe van “de vervuiler betaalt”.
 
De meerderheid heeft echter een kans laten liggen om een sociale correctie uit te voeren: ieder gezin betaalt immers nog steeds een forfaitaire milieubelasting van 50€. Deze belasting werd ingevoerd door de huidige meerderheid in vervanging van de huisvuilbelasting. CD&V vindt deze belasting asociaal omdat, ongeacht het inkomen, iedereen evenveel moet betalen. Ook het “groene” principe van “de vervuiler betaalt” wordt hier met de voeten getreden.
 
In combinatie met de forse prijsverhoging van de afvalverwerking, had men deze “milieubelasting” kunnen verminderen of zelfs helemaal afschaffen. Dit had een compensatie kunnen zijn die meer dan welkom zou geweest zijn voor de Hoeilaartse gezinnen. Deze meerderheid mist echter duidelijk een sociale reflex.
 
Alain Borreman
Gemeenteraadslid