Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Markant viert 60ste verjaardag

maandag 21 nov 2011

Maandag 21 november - De vereniging voor actieve en zelfstandige vrouwen, Markant (het vroegere CMBV), viert dit jaar haar 60ste verjaardag. Gisteren was er de eucharistieviering in de Sint-Clemenskerk, opgeluisterd door het tienerkoor Sopraline (zie foto smen met enkele bestuursleden van Markant), en nu zondag, 27 november, gaat het feest verder met een receptie en diner in het Lindenhof.
 
Leden, ex-leden en sympathisanten zijn van harte welkom vanaf 12u30 om mee aan te schuiven aan een lekker diner en een toost uit te brengen op deze mooie verkaardag. Voor info en inschrijving kan je terecht bij Jeanine Streulen Van Hout (onze Hoeilaarse Parel 2011) op telefoonnummer 02 657 13 48.
 
GESCHIEDENIS VAN MARKANT BIJ VIERING 60 JAAR BESTAAN
 
"CMBV Hoeilaart werd in 1951 als een van de eerste afdelingen in Vlaanderen gesticht door E.H. Van Hoovels, onderpastoor van Hoeilaart, mevrouw Maria Uyttenbroeck - Laureys die voorzitster werd, mevrouw Marie Demol als secretaresse en nog andere bestuursleden.
 
De letters CMBV stonden voor Christelijke Middenstand en Burgervrouwen.
 
Deze vrouwelijke tak van het NCMV bestond voornamelijk uit vrouwen of dames van zelfstandigen, zoals serristenvrouwen, winkeliersters, vrouwen uit de vrije beroepen (dokters, notarissen, advocatenvrouwen), bedienden, vrouwen uit het onderwijs enz.
 
Er werd gestart met vergaderingen, voordrachten en lezingen die in het begin plaats hadden in een klaslokaal van de Zusterschool.
 
Mevrouw Uyttenbroeck nam haar taak als voorzitster heel ernstig op en was zeer bekommerd om de werking van de vereniging. Zij ging ook geregeld met bus en tram naar de vergaderingen van het nationaal secretariaat in een herenhuis van de Jozef II - straat in Brussel. 
 
Na een tiental jaar werd zij als voorzitster opgevolgd door Mevrouw Marguerite Poellaer - Van Steyvoort. Ook zij zette zich helemaal in voor de beweging. Geholpen door verscheidene bestuursleden bleef zij bijna 30 jaar voorzitster.
 
De vergaderingen gingen dan door in de parochiezaal 'Het Lindenhof' met kooklessen, lessen over eerste hulp, bloemschikken en andere culturele en praktische onderwerpen.
 
Wij brachten ook bezoeken aan het rustoord 'Den Doenberghe' met een snoepje of een geschenkje.
 
Ieder jaar was er een feestelijke souper gevolgd van bal, samen met het NCMV, de mannenbond die al vroeger bestond. Maar na de 2 laatste verlieslatende feesten werd deze activiteit opgegeven.
 
Het Nationaal Secretariaat organiseert ieder jaar een provinciale dag om ons te laten kennismaken met andere CMBV-verenigingen. Er worden er thema's besproken, gesubsidieerd door de staat, ideeën uitgewisseld en goede sprekers aanbevolen.
 
Tweemaal per jaar werd er een uitstap gedaan naar belangrijke steden en andere veel bezochte plaatsen.
 
Rond Nieuwjaar werd en wordt en er nog steeds een souper gegeven waaraan de leden graag deelnemen.
 
Voor het moederfeest in de maand mei is er een gratis etentje voor alle leden dat start met een eucharistieviering door E.H. Nuyts, pastoor.
 
Als wij vragen hebben over het beleid kunnen wij altijd terecht bij de consulente en het Nationaal Secretariaat in de Spastraat 8, 2de verdiep, te Brussel. 
Na het pijnlijke overlijden van mevrouw Poellaer werd mevrouw Germaine Dewaet - Demol voorzitster. Ook zij vervulde haar taak met veel ijver maar na ongeveer 6 jaar nam zij spijtig genoeg ontslag om gezondheidsredenen.
 
Mevrouw Doris Nagels, een dynamische jonge vrouw, volgde haar op en is nog steeds voorzitster.
 
Dit is een korte beschrijving van onze beweging onder de naam het CBMV Hoeilaart, want vanaf heden gaan wij verder onder de naam 'Markant'.
 
Iedereen die graag bij ons wil aansluiten is welkom. Wij bezorgen onze leden graag een aangename, ontspannen en soms leerrijke avond."
 
Opgemaakt in 2001 door Irène Olieslaeger - Muyldermans, secretaresse.