Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Indrukwekkend ‘strijdtoneel’ in Hof Terheyde

maandag 19 mrt 2012

Maandag 19 maart - Vrijdagavond was het Colombia-avond in Hoeilaart. Het Zuid-Amerikaanse land wordt al een halve eeuw geteisterd door gewapende conflicten, ontvoeringen, verdwijningen en seksueel geweld. De universiteiten van Brussel, Leuven en Gent verrichten samen wereldwijd onderzoek naar hoe je daarbij kunt helpen om het psychische leed te verwerken. ‘We zijn actief in landen als Oost-Congo, Oeganda, Palestina en Colombia’, vertelde professor Gerrit Loots gisteravond in de kasteelhoeve naast het gemeentehuis.
 
Het zou geen loodzware bijeenkomst worden, was tevoren beloofd, er viel dan ook veel te zien en te lachen. Vier mensen uit het publiek die aan het begin van de theatervoorstelling een schoen ‘vrijwillig’ hadden uitgeleend, kregen hun schoeisel pas na afloop met een grote glimlach weer terug… Er was een fototentoonstelling, fair trade drankjes, een proeverij van guacamole, een verkoopstandje van artikelen ten bate van kinderen in kwetsbare situaties in Colombia en tijdens de afterparty werd de omgeving rond het gemeentehuis nog korte tijd gevuld met opzwepende drumritmes. En omdat een van de acteurs jarig was er Hoeilaartse kaastaart.
 
Onderzoek
Een van de onderzoekers die actief is in Colombia is Julia Villanueva O’Driscoll (links in het groen). De Hoeilaartse werkt voor het Centre for Children, een Belgische interuniversitaire organisatie die studie doet naar kinderen in kwetsbare omstandigheden. Julia verbleef vorig jaar voor onderzoek in Colombia. Daar maakte ze kennis met de organisatie Taller de Vida die dit werk al sinds 1993 doet. Men richt zich er vooral via creatief werk op de hulp aan kinderen met trauma’s. “Die organisatie moeten we naar Vlaanderen halen”, vertelde Gerrit Loots gisteravond.” En dat is gelukt: de vijf Colombianen hebben de afgelopen week optredens verzorgd in Antwerpen, Brussel, Leuven en Gent om een universitair publiek te sensibiliseren voor de werkmethoden van Taller de Vida. Gisteravond sloten ze hun sensibiliseringweek af in Hoeilaart.
 
Kindsoldaten
Theater kan een belangrijk middel zijn om herinneringen aan geweldssituaties bespreekbaar te maken. In het bijzonder voor de 14.000 kindsoldaten die Colombia telt. “Ze zijn gemiddeld 11 à 12 jaar oud, 85 procent van hen treedt vrijwillig toe tot gewapende groepen”, vertelde Julia. Ze voegde er meteen aan toe dat ‘vrijwillig’ niet al te letterlijk genomen moet worden omdat veel kinderen door armoede geen andere keuze lijken te hebben.

Bevrijding
Het theaterstuk dat met heel eenvoudige middelen werd opgevoerd heet Agua y arroz (water en rijst) en gaat over twee meisjes waarvan er een op brute wijze wordt gerekruteerd door een gewapende militie. Als ze zich uiteindelijk lichamelijk weet te bevrijden volgt de psychische bevrijding.
 
Maar de professionele hulpverlening reageert gevoelloos op haar noodkreet.
 
De voorstelling bestond voor een groot deel uit mime en dans, slechts een enkele maal hoefde een beroep te worden gedaan op de aanwezige tolken. Bij het nagesprek bleek dat Hoeilaart meer Spaanstaligen herbergt dan de organiserende GROS-Hoeilaart had verwacht. Maar ook wie geen woord Spaans spreekt, maakte non-verbaal - via een welgemeend applaus - duidelijk dat het een leerzame en ontspannen avond was.