Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

IJSEDAL start met nieuwe dienstverlening: pesticidenvrije onkruidverdelging

zaterdag 30 jun 2012

Wij kregen het onderstaande bericht binnen van de Beschutte Werkplaats voor mindervaliden: IJsedal.
In 2006 werd heel voorzichtig de groendienst in IJsedal opgestart. Beginnen deden we met een monitor met groene vingers, een aantal arbeiders die liever buiten werkten, de gemeente Overijse die IJsedal wou inschakelen in het groenonderhoud en mond-tot-mondreclame van particulieren.
Nu, zes jaar later, bestaat deze groendienst uit een stevige ploeg van groenarbeiders onder leiding van (in de zomermaanden) drie monitoren. We hebben ondertussen met de gemeenten Overijse, Huldenberg en Tervuren een onderhoudscontract. We verzorgen voor een tiental bedrijven de parkings en groenomgeving en hebben ondertussen een vijftigtal particulieren bij wie we het gras afrijden, de hagen scheren, onkruid wieden, ….
 
Dienstverlening verder uitbouwen
 
Om onze dienstverlening nog sterker uit te bouwen investeerden we in een onkruidverdelgingsmachine waarmee we verharde of half verharde ondergrond kunnen behandelen. Over deze aankoop dachten we lang na want het betreft immers een investering van toch enkele duizenden euro’s. Aspecten die meespeelden bij het nemen van deze beslissing waren: voldoende werk hebben voor deze machine, de gebruiksvriendelijkheid van de machine en de mogelijkheid om een bepaalde markt te kunnen claimen.
In mei van dit jaar kregen we het akkoord van de gemeente Tervuren die een deel van haar groenzorg wilde uitbesteden aan IJsedal . In dit pakket werd ook een groot gedeelte aan onkruidbestrijding opgenomen.
 
Openbare ruimten pesticidenvrij beheren en onderhouden
 
Omwille van een decreet gestemd in het Vlaams Parlement in 2001, moeten de gemeenten uiterlijk op 31 december 2014 al hun openbare ruimten pesticidenvrij beheren en onderhouden.
 
Aangezien IJsedal nu beschikt over de uitrusting om pesticidenvrij onkruid te verdelgen, helpen wij de gemeente Tervuren om te beantwoorden aan deze regelgeving. Wij willen ook de andere omliggende gemeenten helpen bij de realisatie van hun pesticidenreductieplan en hopen op korte termijn nog bijkomende contracten te mogen afsluiten.
 
Onkruid verdelgen met deze machine is efficiënter (gaat vlugger) dan het manueel wieden. We opteerden bewust voor een machine die door twee personen tegelijk kan worden bediend.
 
Maar we kijken ook uit naar bedrijven en particulieren die zich bewust zijn van de effecten die pesticiden hebben op de gezondheid van mens en dier en vanuit dit bewustzijn hun groenzorg willen uitbesteden aan IJsedal.
 
De machine
 
Onze machine van het merk ‘WAVE’ werkt met 100% heet water, zonder toevoeging van producten. Ook regenwater kan worden gebruikt. Het hete water brengt geen schade toe aan bestrating, straatmeubilair of private eigendommen. Bestrijding van het onkruid kan op iedere soort (half)verharding, tot op een gevel. Het toestel wordt op een voertuig geplaatst, heeft een eigen energielevering en slangen met een reikwijdte van 40 meter.
 
Andere mogelijkheden
 
Deze machine beschikt ook over een hoge druk-functie. Buiten de zomermaanden, waarin de groendienst meer dan haar handen vol heeft aan gras afrijden, hagen scheren, onkruid wieden, denken we aan: het reinigen van terrassen, het reinigen van zonnepanelen,…
 
Voor meer informatie:
Ann De Martelaer – Directeur BW IJSEDAL 0476/927 616