Hulde aan Albert Michiels (Jazz Hoeilaart)

woensdag 03 aug 2011

3 augustus - Als Felix Sohie zijn gemeente wereldwijde faam bezorgde met de tafeldruif, dan mogen we van Albert Michiels gerust beweren dat hij Jazz Hoeilaart tot een internationaal gereputeerde jazzwedstrijd heeft laten uitgroeien. Voor vele jonge enthousiaste musici vormde deelnemen aan deze wedstrijd een ultieme beloning en de springplank voor een succesvolle carrière.
 
Terecht krijgt Albert postuum het ereburgerschap van Hoeilaart toegekend. Dit zal tijdens een officiële plechtigheid in het gemeentehuis gebeuren op 6 augustus. Aansluitend hierop brengt 5 voor 12 een huldeconcert met de groep die ooit onder impuls van Albert werd opgericht: The Belgian Swingjazz Orchestra.
 
The Belgian Swingjazz Orchestra
BSjO brengt een overzicht van de jazz van tussen de twee wereldoorlogen tot halfweg de jaren vijftig. Er staan tien topmuzikanten op het podium, waaronder orkestleider Johan Vandendriessche en drummer Jan De Haas, die samen met onder meer Frank Michiels en Peter Vandendriessche de groep Milkshake Banana vormden, de eerste winnaars van Jazz Hoeilaart. Een betere hulde aan het levenswerk van Albert is moeilijk te verzinnen. BSjO leidt ons spelenderwijs van de dixieland, over de boogiewoogie en de swingjazz naar de bebop aan de hand van nummers van uitsluitend Belgische jazz musici.
 
TriOrganiscs
Als voorprogramma suggereerde Johan Vandendriessche een jong trio, waarin het Hammond orgel van Stan Driesen centraal staat. En ook hier volgt 5 voor 12, net als voor Jazz@Phobos, de geest van Albert, die steeds jonge, beginnende muzikanten een podium wou bieden.
 
Inkom
12 euro aan de kassa. Voorverkoop en leden 5 voor 12 en Phobos: 10 euro.
Cultuurwaardebons worden aanvaard.
Voorverkoop via de dienst Cultuur en Toerisme en www.5voor12hoeilaart.be.
 
Info:
- www.jazzhoeilaart.be (onder de rubriek ‘Jazz met Pit’)
- www.belgianswingjazzochestra.com