Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Gemeenteraad verhoogt subsidie navelstrengbloedbank

dinsdag 01 feb 2011

Op voorstel van CD&V gemeenteraadslid Wim Laureys heeft de gemeenteraad beslist om de bestaande subsidies aan de navelstrengbloedbank te verhogen.
De gemeente Hoeilaart gaf reeds sinds 1995 een subsidie aan de navelstrengbloedbank.
 
Dit gebeurt op basis van het aantal afgestane navelstrengen door Hoeilaartse kersverse moeders. Voor elke vrouw uit Hoeilaart die bij de bevalling de navelstreng afstaat, maakt het gemeentebestuur 124 euro aan de bloedbank over.
Navelstrengbloed afstaan vlak na de geboorte kan immers levens redden!
 
Patiënten met een ziek beenmerg, door bijvoorbeeld leukemie of een andere bloedziekte, kunnen genezen door een transplantatie met navelstrengbloed. De laatste jaren is gebleken dat in navelstrengbloed cellen aanwezig zijn met dezelfde eigenschappen als beenmergcellen. Deze cellen worden stamcellen genoemd. Het bloed opgevangen uit één navelstreng, is voldoende voor zulk een transplantatie.
 
Het verzamelen en opslaan van navelstrengbloed kost echter veel geld. Vermits er tot op heden geen enkele tussenkomst is vanwege de overheid, de sociale
zekerheid of het nationaal fonds voor wetenschappelijk onderzoek zijn deze bloedbanken volledig afhankelijk van vrijwillege bijdragen en giften.
 
Sinds de invoering van het subsidiereglement is de subsidie ongewijzigd is gebleven. Gezien de stijgende kosten verbonden aan de navelstrengbloedbank was een verhoging van de subsidie aangewezen. Daarom stelde CD&V raadslid Wim Laureys reeds tijdens de gemeenteraad van 25 oktober 2010 voor om de gemeentelijk subsidie te verhogen. Hij is dan ook tevreden dat de gemeenteraad zijn voorstel verder heeft onderzocht om uiteindelijk hiermee akkoord te gaan. Voortaan zal Hoeilaart een subsidie geven van 200 euro per afgestane navelstreng. Meer info
op www.uzleuven.be/sofhea