Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Geen weg terug voor renbaan Groenendaal (fotoalbum)

zaterdag 11 feb 2012

Zaterdag 11 februari - In alle stilte, niemand is voor de bulldozers gaan liggen, zonder grote krantenkoppen, is op de renbaan van Groenendaal, de afbraak van de tribune en aanliggende gebouwen enkele weken geleden van start te gaan. Enkel de betonnen structuur van de tribune blijkt nog wat weerstand te bieden maar dat is een kwestie van tijd. 
 
Hoeveel vrachtwagens vol puin de site al verlaten hebben, is moeilijk te tellen, maar gezien de grootte van de opdracht moeten het er wel vele honderden zijn.
 
Met deze afbraak is een einde gekomen aan een belangrijk hoofdstuk uit de Hoeilaartse geschiedenis van de voorbije twee eeuwen. De paardenkoers, de jockey's, de volbloedpaarden en de honderden stallen, zorgden jarenlang voor een specifieke tewerkstelling en opbrengst. De grote tribune die nu afgebroken wordt, maakte eigenlijk amper enkele jaren deel uit van dat historisch patrimonium, ze dateerde immers uit de jaren '80 van vorige eeuw. Na het grote omkoopschandaal binnen de Belgische Tiercé ging de organisator van de  paardenkoersen failliet en geraakten de gebouwen snel in onbruik.
 
Of de mooie open vlakte behouden blijft, is een vraag waarop vandaag geen duidelijk antwoord komt. Deze biedt nochthans een belangrijke biodiversiteit en ruimte die het Zoniënwoud best kan gebruiken.  Een weg terug is er niet. Nieuwe paardenraces moet je hier niet meer verwachten, alhoewel, zeg nooit 'nooit'!
 
Geniet van de mooie fotoreportage. (foto's Karel VA)