Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Geen vraag naar handelspanden

maandag 06 sep 2010

De tijd dat het Hoeilaarts centrum bezaaid lag met bloeiende winkels, ligt al een tijdje achter de rug. Tegenwoordig staan een aantal panden al een hele tijd leeg en daar zal niet snel verandering in komen, vooral omdat er gewoon geen vraag is. Dat zegt Stefan Uyttenbroeck, zaakvoerder van het Century21-kantoor op het Gemeenteplein. "Panden staan al meer dan een jaar te huur of te koop. Het is niet zo zeer een kwestie van prijs, er zijn vooral geen kandidaten. Wij proberen nu vooral investeerders aan te trekken in plaats van handelaars, maar zonder resultaat.  Kortom, de markt ligt plat, niet alleen in Hoeilaart maar ook In Overijse. Het is alsof dit stukje Vlaanderen vergeten wordt. In Tervuren en La Hulpe lukt het wel, daar is een enorme dynamiek en bloeit de middenstand als nooit tevoren.  Ook voor kantoorruimte is hier niet de minste belangstelling”.
 
Op de vraag waarom, is moeilijk een pasklaar antwoord te vinden. "Het Hoeilaartse centrum biedt zeker mogelijkheden. Er is ruimte en er is veel parking, dus daar kan het niet aan liggen. Natuurlijk zou een grondige renovatie van het plein helpen, net als een betere aansluiting met de Caronstraat en de A. Biesmanslaan in (de overkant van de IJse) maar of het probleem daarmee opgelost is? "
 
En toch bewijzen verschillende winkels elke dag opnieuw dat handel drijven in het centrum wel succesvol kan zijn. Het merendeel van de bestaande winkels draait immers goed tot uitstekend en wekelijks komen er meer dan voldoende kopers naar het centrum afgezakt. De ligging blijkt daarin zelfs van weinig tel te zijn, eerder de service en de graad van specialisatie.  En wat met de woningmarkt?
 
“Voor huizen en appartementen draait de immobiliënmarkt wel op volle toeren. Er is vraag en er is aanbod. Hoeilanders verkopen hun huis omdat bijvoorbeeld de kinderen het huis uit zijn en de woning te groot is geworden, of door echtscheiding ... Mooie luxeappartementen zijn er voor het ogenblik te weinig.  Dat is een echte groeimarkt. Huizen tot €500 000 verkopen relatief gemakkelijk, boven dat bedrag wordt langer onderhandeld over de prijs.”
 
Op de vraag wie in Hoeilaart immobiliën koopt, kregen wij het volgende antwoord: “ongeveer een derde Vlamingen, een derde Franstaligen (vooral uit het Brusselse) en een derde buitenlanders waaronder heel wat Nederlanders.” Of het sinds de bankencrisis moeilijk is op een hypotheeklening te krijgen? “ De banken zijn inderdaad moeilijker geworden, er wordt meer geweigerd”
 
Het is duidelijk dat Hoeilaart een mooie begeerde plek is om te wonen, een stukje Vlaams paradijs ten zuiden van Brussel. Wat meer winkels zou dit gevoel nog kunnen versterken. Zoals sommige panden, zowel in als buiten het centrum, erbij liggen, geeft het een slechte indruk.