Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Financiële put of volksgezondheid?

donderdag 28 feb 2013

Donderdag 28 februari - Zoals gisteren al vermoed, heeft het gemeentebestuur deze namiddag het personeel en de pers ingelicht over de beslissing om het gemeentelijk drinkwaterbedrijf te verkopen. Redenen die hiervoor worden aangehaald zijn in de eerste plaats de volksgezondheid, de drinkwaterreserve en daarnaast ook de rendabiliteit.
 
De gemeente zou het in de toekomst alsmaar moeilijker krijgen om de kwaliteit en het debiet te garanderen omdat, zo zegt men, de kwaliteitsnormen de volgende jaren strenger zullen worden en de exploitatie jaarlijks aanzienlijk verlies maakt. Zo'n 350 000 EURO.
 
CD&V en N-VA betreuren deze beslissing en vinden het schokkend dat vooral leugenachtige argumenten gebruikt worden om deze verkoop goed te praten.  Als het waterbedrijf verkocht wordt, zo stellen zij in een persbericht, dan is dat in de eerste plaats om de grote financiële put, die de voorbije zes jaar gemaakt is, vooral door de ontspoorde kostprijs van het Felix Sohiecentrum (9,5 miljoen EURO) te dempen. 
Nog volgens CD&V N-VA zal door de verkoop de kostprijs van het drinkwater aanzienlijk stijgen (+ 25% als je de tarieven neemt van De Watergroep in Overijse) en zal de dienstverlening er duidelijk op achteruit gaan.
Ook het argument in verband met de volksgezondheid is nonsens. De eventuele koper zal immers daarna hetzelfde drinkwater van dezelfde kwaliteit via dezelfde leidingen aanbieden. De Belgische normen worden vandaag trouwens makkelijk gehaald. 
 
CD&V en N-VA stellen dat zij zwaar ontgoocheld zijn dat door het wanbeleid van de voorbije zes jaar, het kroonjuweel van het Hoeilaarts patrimonium moet verkocht worden, en dan nog in de slechts mogelijke periode, midden in een economische crisis. 
 
De gemeenteraad zal als laatste, op 25 maart, ingelicht worden en het lastenboek mogen goedkeuren. Alle watermaatschappijen zullen een bod mogen doen. Het personeel, een zevental arbeiders, zou de kans krijgen te kiezen tussen mee overgenomen worden of op de gemeente blijven.Hoeveel miljoen EURO het Hoeilaarts Waterbedrijf waard is, is vandaag moeilijk in te schatten. Een paar jaar geleden sprak men van iets meer dan 5 000 000 EURO.
 
Is ons drinkwater nog drinkbaar of is er gevaar voor de volksgezondheid?Het mag duidelijk zijn dat er helemaal niets mis is met het Hoeilaarts drinkwater, dat het volledig beantwoord aan de strenge Europese normen en daarop ook zeer regelmatig gecontroleerd wordt.
De bevolking mag dus op beide oren slapen en de volgende jaren - de verkoop zou afgerond worden begin 2014 - in ieder geval een pak meer betalen.