Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

De geschiedenis van het Druivenfestival

maandag 14 nov 2011

Maandag 14 november - Ter gelegenheid van de seniorenweek wordt de lezing over de geschiedenis van de Hoeilaartse druivenfeesten, die het Davidsfonds organiseerde voor de "Nacht van de Geschiedenis", herhaald onder de noemer "Cultuur om 14 uur". "Het Druivenfestival, een zoet verhaal" vindt plaats in het Lindenhof, op vrijdag 25 november om 14 uur. De lezing wordt gegeven door Jan Van Assche.
 
In 1948 startte Hoeilaart met feesten ter gelegenheid van de Belgische druif. De gouden tijd van de druiventeelt is dan al voorbij en met tal van promotionele initiatieven tracht men de basiseconomie van het ‘Glazen Dorp”  een nieuwe dynamiek te geven. De druivenfeesten, later het Druivenfestival, doen er alles aan om groots uit te pakken. Kosten noch moeite worden gespaard en vele grote vedetten komen de podia vullen. Geen bekende naam of hij kwam naar Hoeilaart.
 
Met hoogtes en laagtes lukte het de organisatoren om van deze druivenfeesten een jaarlijks hoogtepunt te maken. Langzaam maar zeker evolueerde dit promotie-evenement tot echte dorpsfeesten met een oog voor ontspanning en cultuur.
 
Jan Van Assche was zelf 13 jaar hoofdverantwoordelijk voor het druivenfestival (van 1991 tot 2003) en weet dus waarover hij spreekt. Voor de geschiedenis trok hij met micro en camera naar enkele hoofdrolspelers van toen, dook hij in het radioarchief van Radio Zoniën en  selecteerde fragmenten
uit verscheidene oude filmpjes. Het resultaat is een vlotte avond vol anekdotes en multimedia.