"De Beren Gieren" wint Jazz Hoeilaart 2012

maandag 01 okt 2012

Het Belgische jazztrio De Beren Gieren triomfeerde als winnaar van de internationale wedstrijd Jazz Hoeilaart. De pianist van het trio, Fulco Ottervanger, kreeg ook de prijs voor beste solist en bovendien scoorde de groep als beste vertolker van de opgelegde compositie Blue.
 
De Beren Gieren bestaat sinds 2009 met als leider de Nederlandse pianist Fulco Ottervanger (p) en de Gentse kompanen Lieven Van Pee (b) en Simon Segers (d). Fulco Ottervanger is een student van Erik Vermeulen en Frank Neuts. De groep staat voor energieke, avontuurlijke jazz zoals te horen in hun debuutalbum Wirklich Welt So (El Negocito 2012). Juryvoorzitser Amina Figarova motiveerde de keuze als: "for the most interesting dynamic and original band". De Beren Gieren ontvangt als hoofdprijs 2000 euro van de Vlaamse Gemeenschap, mag volgend jaar op het Getxo Jazzfestival in Bilbao optreden en zal vanaf september 2013 laureatenconcerten brengen.
 
De tweede prijs (1500 euro van De Rand) ging naar de Finse formatie Artturi Rönkä Quartet, de derde prijs (1200 euro van Beerens) naar het Philip Czarnecki Quintet. Daarna volgden de John Albert Group, Jokary en het Siron Zlat Trio, die elk 350 euro ontvingen, respectievelijk aangeboden door de Gemeente Hoeilaart, Overijse en Muziekmozaïek. De prijs (Hevos basversterker) voor beste bassist ging naar Pat Cleaver van het Phil Czarnecki Quintet.