Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Autobussen "DE LIJN" niet langer via Gemeenteplein

woensdag 27 feb 2013

Woensdag 27 februari -  Op de gemeenteraad van vorige maandag bevestigde schepen Van Horenbeke van Mobiliteit en Lokale Economie dat de bussen van de lijnen 830 (Groenendaal - Zaventem) en 395 (Leuven) vanaf maandag 18 maart niet langer het Gemeenteplein aandoen. In het dorpscentrum zullen de reizigers voortaan op- en af moeten stappen aan de halte Nero (aan de apotheker Stas, A. Biesmanslaan). 
In een persbericht meldt het gemeentebestuur nu plots dat het om een proefproject zou gaan, al werd daar op de gemeenteraad dus niets over gezegd. Het klonk toen eerder als een beslissing die al definitief genomen was. De Lijn zou plots willen onderzoeken hoeveel tijd (en geld) er op het traject van en naar Groenendaal uitgespaard kan worden. De Lijn zou zo tegemoetkomen aan de wensen van de gemeente, die zich zorgen maakt over de soms riskante manoeuvres die de bussen maken in de bochten rond het Gemeenteplein. Op de gemeenteraad klonk het echter anders en betreurde de schepen deze beslissing en meldde hij dat De Lijn gewoon niet langer bereid is om via het gemeenteplein te rijden, ondanks de vraag van Hoeilaart. Beide versies liggen dus wel ver uit elkaar.
 
Na twee maanden zou de maatregel geëvalueerd worden en, afhankelijk ook van de reactie van de reizigers, al dan niet definitief ingevoerd. Of men ook rekening zal houden met de middenstanders van het Gemeenteplein, die op de Raad voor Lokale Economie, een tijdje geleden, reeds een negatief advies gaven "omdat het wegnemen van de bussen een ramp is voor de economische activiteit", stond in het bericht niet te lezen.
 
De bushalte aan de apotheek op de A. Biesmanslaan krijgt dus vanaf 18 maart alle reizigers te verwerken van het centrum, wat, gezien het aantal dat geschat wordt op meer dan honderd in de spits, tot bijzonder onveilige toestanden kan leiden door ondermeer de directe aanwezigheid van het fietspad en het totaal niet degelijk ingericht zijn van de bushalte. 
De buslijnen van en naar Brussel maken geen lus rond het plein en blijven hun halteplaatsen op het Gemeenteplein behouden.