10 jaar GROS gevierd met wereldfeest (fotoalum)

zondag 07 okt 2012

Zondag 7 oktober - Om 14u30 startte gsiteren de 'Werelddag", de feestelijke happening ter gelegenheid van 10 jaar Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking. Het begon met een namiddag vol kinderanimatie, gevolgd door de Hoeilaartse versie van "Sing for the Climate" met Nero's muzikanten en een wereldmaaltijd met lekkere gerechten uit Sri Lanka en de Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse keuken.
 
Om 20 uur begon dan de grote vlotte wereldtalkshow, o.l.v. Hanne Decoutere (VRT anker) en Hoeilander, Olivier Dewit. Zij maakten een interessant praatje met diverse dorpsgenoten die zelf actief hebben meegewerkt aan projecten in de Derde Wereld. Een deel van de show was ook voorbehouden voor een politieke babbel met de drie Vlaamse lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wat opviel was dat, in ieder geval in woorden, iedereen, wat budgetten voor Ontwikkelingssamenwerking betreft, op dezelfde golflengte zit. Eigenaardig is wel dat de twee meerderheidspartijen telkens opnieuw spraken over de 0,7% van de gemeentelijke begroting die voorzien is voor het GROS, terwijl het vandaag eigenlijk maar 0,62% is. Op zich lijkt dat een klein verschil uit, maar het is toch bijna €10 000. Voor 2012 is de gemeentelijke subsidie aan het GROS bepaald op €79 66, 0,7 % zou €90 234.
 
Het viel ook op dat de wereldtalkshow geen interview bracht met verantwoordelijken van de Wereldwinkel, toch goed voor haast een derde van het volledige budget van het GROS.
 
De avond sloot af met een kort promotioneel optreden van Leki die op 26 oktober optreedt in de Bosuil te Jezus- Eik en dan een werelddanscafé met Eric Baranyanka en zijn Afro Latino Show.
 
Deze eerste Werelddag is zeker voor herhaling vatbaar. Een prima initiatief.