Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

€37 000 weggegooid geld? Voorkooprecht misbruikt?

donderdag 27 mrt 2014

Donderdag 27 maart - In 2011 kocht het gemeentebestuur, op voorstel van het OCMW, een woning gelegen in de Jan-Baptist Denayerstraat. Zij gebruikte hiervoor haar voorkooprecht. Dit is een instrument voor o.a. gemeentebesturen om bijvoorbeeld, in het kader van haar woonbeleid, woningen zelf te kopen, nadat de privé-verkoper en een kandidaat-koper reeds een overeenkomst hebben bereikt over de prijs van de woning.
 
Het gemeentebestuur houdt die verkoop dan tegen en koopt de woning zelf, weliswaar tegen dezelfde voorwaarden als de oorspronkelijke kandidaat-koper.
In Hoeilaart gebeurde dit dus met een woning in de Jan-Baptist Denayerstraat. Het OCMW vond het een goed idee om de woning te renoveren en opnieuw bewoonbaar wou maken.
 
Nu, 3 jaar later stellen de Hoeilaartse CD&V-gemeenteraadsleden vast dat er van deze plannen helemaal niets in huis komt. Het huis blijkt afgebroken en het gemeentebestuur verkoopt zelfs een deel van de grond aan een aanpalende buur. Het overige deel van de grond blijft eigendom van de gemeente maar is te klein om er nog een woning op te richten. Deze grond is dus waardeloos.   De prijs die de aanpalende buur zal betalen dekt zelfs de kosten niet die de gemeente (aankoop en afbraak oude woning) destijds gemaakt heeft!
 
De rekening is snel gemaakt:
Aankoop
in voorkooprecht(2011): €50 000
Kosten voor de sloop: €8 651,50
Registratierechten, andere kosten, inflatie?
Totale uitgave: €58 651,50
 
Verkoop van een deel van de grond: €21.630
Overblijvende strook grond verliest waarde van bouwgrond omwille van te klein (146 M2)
 
Verlies: €58 651,50 - €21 630 = €37 021,5
 
Volgens de CD&V-gemeenteraadsleden is dit een duidelijk en schandelijk voorbeeld van een slecht bestuursbeslissing. Enerzijds worden de gemeentelijke belastingen en het drinkwater fors verhoogt en anderzijds worden gemeentelijke eigendommen met een aanzienlijk financieel verlies verkocht. Het gemeentebestuur bewijst hiermee dat zij ondoordachte beslissingen neemt en totaal geen visie heeft over het woonbeleid. Aangezien het voorkooprecht hier volgens CD&V duidelijk misbruikt is zullen de gemeenteraadsleden de toezichthoudende overheid vragen om deze zaak grondig te onderzoeken en deze verkoop ongedaan te maken.