Wereldfeest 2016, nu zaterdag! Speel de quiz!

08 okt 2016, 10:00 - 23:00

Locatie: GC Felix Sohie

Organisator: GROS

De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) organiseert voor de 5e keer een Wereldfeest. Ditmaal over CONGO. Op het programma staan een wereldmarkt, een Congolees buffet, een talkshow. Tegelijkertijd is er ook de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond en een nieuwe editie van het eeparicafé. Hieronder vind je het programma:

Wereldquiz over Congo

Het GROS-Wereldfeest gaat dit jaar over Congo. Wat weet jij over dit Centraal-Afrikaanse land? Wie zijn of haar kennis wil testen kan meedoen met de quiz.  

Hieronder de zeven meerkeuzevragen. Noteer de antwoorden en neem de eindoplossing (twee woorden, waar Afrikaanse muziek in zit) op zaterdag 8 oktober om 20 uur mee naar het Wereldfeest in het GC Felix Sohie. Gratis toegang. Alleen winnaars die zelf aanwezig zijn maken kans op een mooi boek over Congo. Bij meer goede inzenders worden de prijzen ter plekke verloot. Tip: alle antwoorden zijn op internet te vinden. Veel succes.

Zeven quizvragen

Vraag 7: We beginnen gemakkelijk. Tussen 1971-1997 was de officiële naam van het land dat nu voluit “Democratische Republiek Congo” heet:

 1. Zaïre, noteer de letters DE
 2. Congo-Kinshasa, noteer de letters LA
 3. Kongo, noteer de letters LO
 4. De Congo, noteer de letters CO

Vraag 6: Striptekenaar en Hoeilander Marc Sleen stuurde zijn geesteskind Nero ook op avontuur in Congo. Wat is de juiste titel van zijn album 25:

 1. Zongo in de Kongo, noteer de letters BO
 2. Bongo in de Congo, noteer de letters SI
 3. Bongo in de Kongo, noteer de letters OV
 4. Zongo in Congo, noteer de letters NG

Vraag 5: De Democratische Republiek Congo is ruim 75 keer groter dan België en telt veel buurlanden. Hoeveel?  (Reken de exclave Cabinda niet mee, dat is de provincie van een buurland.)

 1. 8 buurlanden: noteer de letters OL
 2. 9 buurlanden:  noteer de letters UT
 3. 10 buurlanden: noteer de letters US
 4. 11 buurlanden: noteer de letters UR

Vraag 4: Vele Congolezen vonden ruim een eeuw geleden de dood door toedoen of nalaten van de Belgische kolonisator Leopold II. Het geschatte aantal is afgerond.

 1. 0,1 miljoen: noteer de letters AIS en een spatie
 2. 0,2 miljoen: noteer een spatie en de letters ZA
 3. 6 miljoen: noteer een spatie en de letters RU
 4. 10 miljoen: noteer een spatie en de letters CO

Vraag 3: In 2016 namen Belgische politieagenten in Wallonië een tand in beslag die in 1961 door een van hun collega’s werd ontvreemd uit de kaak van het stoffelijk overschot van Patrice Lumumba, de vermoorde premier van Congo. Hij had de opdracht gekregen om het lichaam van Lumumba uit de weg te ruimen. Hoe heette deze rijkswachter?

 1. Gerard S.: noteer de letters NG
 2. Gerard T.: noteer de letters CO
 3. Gerard V.: noteer de letters MU
 4. Gerard U.: noteer de letters MO

Vraag 2: Afgelopen zomer 2016 vergaderde een groot deel van de parlementaire oppositie van Congo op slechts een uur wandelen van het centrum van Hoeilaart. Noteer de Waalse vijfsterrenvergaderplaats voor deze ‘Rassemblement’.

 1. La Hulpe: noteer de letters SI
 2. Genval: noteer de letters OL
 3. Waterloo: noteer de letters NG
 4. Sint-Genesius-Rode: noteer de letters VR

Vraag 1: Het Belgisch consulaat in de Egyptische stad Alexandrië is gevestigd in de Lumumba Street. In België is geen enkele straat vernoemd naar de eerste gekozen premier van Congo. In drie van onze buurlanden vind je zeker zes ‘Lumumbastraten’. Welk buurland betoont de vermoorde staatsman op deze wijze géén eer?

 1. Nederland, noteer de letters QUE
 2. Duitsland, Noteer de letters AIT
 3. Luxemburg, noteer de letters AIS
 4. Frankrijk, noteer de letters AIN
1333 keer gelezen