Tweede zondaglezing: Ontbossing in Vlaanderen - Onze bossen op wandel

14 apr 2024, 10:30 - 12:30

Locatie: Bosmuseum Hoeilaart / Onthaalpoort Groenendaal, Duboislaan 2

Organisator: Bosmuseum Jan Van Ruusbroec

Een degelijke bosbescherming is een voorwaarde voor een toekomstgericht bosbeleid. Als we niet bewaren wat we hebben, ondermijnen we alle inspanningen voor een groter, kwalitatiever en meer veerkrachtig bosareaal. Die uitdaging is wereldwijd razend actueel, maar zelfs in ons bosarm Vlaanderen loopt bosbehoud mank.

Een rapport van BOS+ en Greenpeace luidde net voor de zomer de alarmbel: elke dag verdwijnt in onze bosarme regio nog een groot voetbalveld bos mét vergunning. Ofwel zo’n 5000 hectare in 20 jaar tijd. Daarbovenop verliezen we naar alle waarschijnlijkheid nog eens honderden hectaren bos, vrijgesteld van een vergunning of illegaal.

Bovendien is naar schatting één derde van het bos in Vlaanderen zonevreemd of ruimtelijk bedreigd, waaronder ook bijzonder waardevolle bossen. Hectare per hectare verdwijnen onze bossen onder bebouwing of beton; nieuwe bossen komen elders in de plaats maar kunnen de verloren ecosystemen zelden vervangen.

In deze lezing duikt Laure De Vroey (BOS+) in de dynamieken achter ons Vlaams bosareaal en bosbeleid: opvallende trends, lokale casestudies, maar ook met ruimte voor debat en ideeën voor een betere bosbescherming.

De lezing is gratis. Wel graag inschrijven via deze link.

 

236 keer gelezen