Roemenië na 25 jaar. Wie reist mee?

27 feb 2017, 19:30

Locatie: GC Felix SOhie- Cafetaria

Organisator: Elena Doinea

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat er in Hoeilaart gestart werd met de zovele hulpkonvooien naar Roemenië. Eerder, vlak na de revolutie in 1989, waar hun dictator voorgoed werd uitgeschakeld, kwam hier in Hoeilaart een grote actie op gang ten voordele van de armsten uit de Roemeense bevolking. Voor- en tijdens de revolutie waren zij genoodzaakt om in de meest erbarmelijke situaties te overleven. December ’89 was dan ook een hele herademing voor het ganse land.

In de media konden wij algauw getuigen zijn van de meest onvoorstelbaar trieste en ondenkbare beelden waarin het Roemeense volk al die tijd had geleefd. Gruwelijk en onmenselijk herinneren we ons de reportages uit de vele weeshuizen, scholen en klinieken.

Het liet de Hoeilanders niet onberoerd en met de hulp van de ganse gemeente ; later zal dat de ganse streek en ook ver daarbuiten worden, werd er ingezameld en ingepakt, gepromoot en contacten gelegd, vergaderd en mensen warm gemaakt.“ Help ons helpen“ werd geboren.

Het optreden van het Roemeens kinderkoor, Mini-song in 1991 zou de start worden van 25 jaar humanitaire hulp vervat in het klaarmaken en uitdelen van duizenden pakketten in de armenwijken van Boekarest, in het daadwerkelijk ter plaatse werken aan de heropbouw van een 13-tal scholen, 3 klinieken, medische centra ; het ondersteunen van weeshuizen en last but not least, het oprichten van “ onze “ kantine in hartje Boekarest, samen met de Roemenen en dit voor de rioolkinderen, de armsten en daklozen van Boekarest. Tot vorig jaar konden wij ook talloze gezinnen maandelijks financiël bijstand geven om kinderen school te laten lopen en degelijk af te studeren 

Het was een hele klus en er werd heel wat georganiseerd om de konvooien te financieren. 

Met 4 verschillende Roemeense koren en de prachtige folkloristische dansgroep brachten we door heel het Vlaamse landsgedeelte de zeer hoogstaande Roemeense cultuur naar ons land en mochten ondervinden dat het telkens een heel ontroerende avond werd, overgoten met de warme vriendschapsbanden en de heel gemeende hartelijkheid van onze Roemeense vrienden.

De tientallen gastgezinnen die met de Kerstperiode hiervoor steeds hun huis en hun vriendschap ter beschikking stelden, waren van onschatbare waarde ; de tientallen vrijwilligers die bereid waren met de hulpkonvooien, en telkens op eigen kosten, naar Roemenië te vertrekken om er tijdens hun verlofperiode te gaan werken… daar hebben wij nog steeds het volste respect voor, en niet alleen wij…

Elena Doinea, ons gastgezin sinds al die jaren, onze boekhoudster ter plaatse, en onze spreekbuis bij de vele instanties had een prachtig voorstel bij haar laatste bezoek hier bij ons in november vorig jaar : Ter gelegenheid van 25 jaar hulp aan haar land wil zij uit diepe dankbaarheid zoveel mogelijk vrijwilligers uitnodigen om mekaar na al die jaren weer eens te ontmoeten samen met de Roemenen die zij zou contacteren.

Ons mensen zouden het verschil kunnen merken van een Roemenië dat intussen een prachtig land is geworden en waar enorm gewerkt is aan wederopbouw, economie en toerisme.

Maar tegelijk en zeker ook het belangrijkst, verlangen we er naar om oude en jonge Roemeense vrienden terug te zien, samen te feesten, te vieren en onvergetelijke herinneringen op te halen. 

  • In het Felix Sohiecentrum : cafetaria op maandag 27 februari om 19 u 30.
  •  Wie reist mee naar Roemenië om samen te feesten, te verbroederen, te bezoeken…?
  • op initiatief van Elena Doinea op 4/5-5 tot 10/11-5-2017 !!!
  • Om niemand te vergeten is het belangrijk dat iedereen oude bekenden aanspreekt ! Men zegge het dus voort….                                                                                                     
  • Voor meer informatie en indien U interesse hebt, geef een seintje of kom ons vervoegen op nu maandag 26 februari in het F.S. Centrum om 19 u 30.  
  • In het financieel belang voor de vroege aankoop van vliegtuigtikketten- reservering ter plaatse – voor het bekijken van de juiste datum moeten we heel vlug zijn !
  • Jeanine ( 0473/31 73 15 ) – Roger (0496/70 95 68) – Danny (0476/98 21 77 )
  • Jacqueline ( 076/ 21 26 88 – 02 657 43 33 ) hoopt jullie alvast terug te zien – tot dan!
2368 keer gelezen