Open Monumentendag te Groenendaal (nu zondag)

13 sep 2015, 10:00 - 17:00

Locatie: Onthaalpoort Groenendaal (bosmuseum)

Organisator: Open Monumentendag

Met Open Monumentendag is het dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt. Zo is het ook de kans om op zondag 13 september verschillende historische gebouwen in Groenendaal te bezoeken, die voor de eerste keer hun deuren openen. Groenendaal, de toegangspoort tot het Zoniënwoud, is gezegend met een gevarieerd aanbod van bouwkundig erfgoed. Recent gerenoveerde gebouwen staan zij aan zij met bouwkundige relicten en worden omringd door ecologisch waardevolle boslandschappen. Maar veel van deze gebouwen te Groenendaal kennen we alleen langs de buitenzijde. Uitzonderlijk worden deze nu een dag opengesteld en kunnen we eens een kijkje binnenin nemen.

Het programma wordt aangevuld met een aantal boeiende randactiviteiten zoals een bosspel voor de jongeren, een lezing over de priorij van Groenendaal, wandelingen en een stand met pony-animatie.  Daarnaast kan je ook genieten van de alledaagse "trekpleisters" zoals het arboretum, de Schotse Hooglanders op de vroegere oefenrenbaan en de Koningsvijvers.   

Bij B&B Hippo-Droom en Brasserie Hippo-Smaak kan je bij de verschillende food trucks en eetstanden terecht voor lekkere snacks met lokale producten of genieten van een speciaal bier en andere dranken. Er is een eet- en drankenstandje bij het Kasteel van Groenendaal. Ze verlekkeren je daar op een boterham met plattekaas en radijsjes samen met een kriek of geuze, en een kopje koffie met kaastaart.

Redenen genoeg om met het hele gezin een volledige dag in Groenendaal te vertoeven.

De volgende gebouwen zijn doorlopend toegankelijk van 10u tot 17u:

  • Het Bosmuseum Jan van Ruusbroec is vrij te bezoeken.
  • Het Vlaams Paardenloket in de vierkantshoeve. Hier helpt men je er graag verder met al je vragen over paardenhouderij.
  • Gerestaureerde Belle Epoque villa - B&B Hippo-Droom. De uitbaters Sophie en Davy stellen enkele thema-kamers voor het publiek open.
  • Restant van de priorijkerk van Groenendaal, met een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de priorij.
  • Kasteel van Groenendaal - Kantoor Inverde. Er zijn gidsbeurten om: 10u30, 11u, 13u30, 14u, 14u30, 15u, 15u30, 16u. (vooraf in te schrijven)
  • Kantoor Agentschap voor Natuur en Bos, beheerregio Groenendaal. Medewerkers van ANB staan paraat om te antwoorden op vragen van bezoekers.

Bezoekers kunnen gratis deelnemen aan de volgende nevenactiviteiten

  • 10u - 17u Ponystand op het grasveld voor het Paardenloket
  • 11u: Lezing in de polyvalente zaal van het Bosmuseum (vooraf in te schrijven)
  • 11u-13u: Bosspel voor kinderen (vooraf in te schrijven)
  • 14u-17u: Wandeling - Het vernieuwde Ruusbroecpad

De gemeente voorziet een gratis pendeldienst tussen het centrum van de gemeente Hoeilaart en de onthaalpoort Groenendaal.

» Klik hier voor een overzicht van het Groenendaalse aanbod op de website van Open Monumentendag.

Open Monumentendag te Groenendaal wordt georganiseerd door Agentschap Natuur en Bos, Beheerregio Groenendaal, Werkgroep erfgoed van het Platform Onthaalpoort van Groenendaal.
 

Samen Voor zal deze zondag, 13 september, ook aanwezig zijn op Open Monumenten Dag. Na een bezoek aan het Kasteel van Groenendaal (Duboislaan,1) en de tentoonstelling in de Oude Kerk kunt u even komen pauzeren en genieten van een boterham met plattekaas en radijsjes geserveerd met een kriek of geuze, of van een stukje kaastaart met koffie, en dit alles in een zeer mooie omgeving. 

Ons standje kan u vinden aan het terras van het Kasteel ... 

En laat de zon ook maar van de partij zijn !

Tot zondag

Veria - Bodil - Elke - Viviane - Marie-Paule

SAMEN VOOR

https://www.facebook.com/groups/1622737591284645/permalink/1896982373860164

 

1245 keer gelezen