Nacht vd Geschiedenis - Hoeilaartse Melodieën

21 mrt 2017, 20:00

Locatie: GC Felix Sohie (schouwburg)

Organisator: Davidsfonds

Dat Hoeilaart een uitzonderlijke gemeente is, daar mag u niet aan twijfelen. Het “Glazen Dorp” van weleer was en is tot veel in staat en vormde altijd al een hechte gemeenschap. De opkomst van de druiventeelt en daaraan gekoppelde welvaart maakte ook dat er in het leven van elke dag tijd vrijkwam om samen creatief te zijn. De vele toneel- en muziekverenigingen bewijzen dat ten volle. Het was hier een drukte van jewelste.

Met zijn lezing “Hoeilaartse melodieën” neemt Jan Van Assche de teletijdmachine naar de tijd zonder TV.  

Het echte verhaal van de Hoeilaartse muziek begint in 1866. De reden waarom is uitzonderlijk maar die gaan we hier nog niet verklappen. Aan de hand van archief, geluids- en video-opnamen en live-muziek komen de melodieën van weleer terug tot leven en het zijn er veel en zij zijn prachtig. De drie grote componisten: Désiré Leclercq, Victor Goossens en Marcel Limme, schreven samen voldoende materiaal bij elkaar om meerdere avonden te vullen. En dan hebben we het nog niet over de vele anderen zoals Luc De Cnop, Albert Michiels, Willy Vervloet, Willy Devis, … en Jan Van Assche zelf.

“Hoeilaartse Melodieën” wordt dus een avond vol muziek, anekdotes en geschiedenis met veel aandacht voor het volkse karakter en het feestgebeuren waarvoor veel van die muziek gecomponeerd werd.

Mis deze avond niet, er zijn nog kaarten verkrijgbaar bij ‘Mimi’s Optiek’ en in het GC Felix Sohiecentrum. 

Deze Nacht van de Geschiedenis van het Davidsfonds gaat door op dinsdag 21 maart om 20u in de theaterzaal van het  GC Felix Sohie. Jan Van Assche wordt bijgestaan door Willy Vervloet (piano), Willy Devis (keyboard), Alex Puttemans (klarinet), Koen Mertens (fagot) en Sopraline (zang).

 

4575 keer gelezen