Hedendaagse Muziek - concert

13 feb 2016, 20:00

Locatie: Gc Felix Sohie

Organisator: Johan Sluys

Sommige mensen weten niet dat vandaag ook nog muziekstukken geschreven worden in de traditie van de klassieke muziek, net zoals er vandaag beelden en schilderijen vervaardigd worden. Om die muziek en zichzelf wat meer bekendheid te geven, hebben een Waalse en een Vlaamse componist de handen in elkaar geslagen en een concert georganiseerd op 13 februari 2016 in het G.C.Felix Sohie te Hoeilaart.

De Waalse componist is Laurent Pigeolet. Laurent componeert sinds de leeftijd van 10 en is voornamelijk autodidact. Hij studeerde pas later aan het IMEP (tegenhanger van het Lemmensinstituut in Namen), waar hij een Diploma van “Laureaat piano en pedagogie” behaalde en te Brussel bij Evgeny Moguilevsky (winnaar Koningin Elisabeth wedstrijd). Zijn virtuositeit is legendarisch. Hij speelde met verschillende orkesten. Voor compositie volgde hij les bij Claude Ledoux en Denis Pousseur (Mons).  Zijn werken getuigen van een zeldzame schoonheid en verfijning in een tijdloos kader.

De Vlaamse componist is Johan Sluys (foto). Hij is de zoon van de bekende organistJozef ridder Sluys. Hij is klassieke filoloog en componist. Ook hij behaalde een master in compositie aan het Conservatoire Royal de Mons bij Cl. Ledoux. Hij dirigeert het Ruusbroeckoor te Hoeilaart. Zijn composities behaalden verschillende prijzen: Prijs voor Compositie van de Provincie Vlaams-Brabant (2002), selectie voor de ISCM World Music Day te Zagreb (2005), en nu onlangs de driejaarlijkse Jef Van Hoof Prijs (2016). Zijn werken hebben een grotere geladenheid, maar het streven naar verfijnde klanken is ook bij hem aanwezig.

Laurent en Johan leerden elkaar kennen op een internationale componistenstage in Mirecourt, het mekka van de vioolbouw. Er ontstond een wederzijds respect en vriendschap.

Op het concert worden werken van hen beiden gespeeld voor viool en piano door Elisabeth Deletaille en Erik Sluys (viool), Stefaan Poelmans en Laurent Pigeolet (piano). De inkomprijs is 10 euro (kinderen tot 18 gratis). 

Kaarten GC Felix Sohie.

1418 keer gelezen