Ge wint geen oorlog zonder verzet

04 mei 2024, 20:30 - 22:30

Locatie: GC Felix Sohie

Organisator: 5 voor 12 ism Bib, Willemsfonds en Masereelfonds Druivenstreek

Muzikaal-Literaire avond voor/over/van de 8 mei coalitie

 

Boekvoorstelling: ‘Ge wint geen oorlog zonder verzet’ van Rita Vrancken

Muziek: Simon Gronowski Quintet

 

De ‘8 mei coalitie’ is een samenwerkingsverband van vakbonden, organisaties en personaliteiten uit het middenveld, de culturele en de academische wereld. Het hoofddoel is om 8 mei, de dag van de overwinning op het fascisme, opnieuw een feestdag te maken in België. Ze zetten deze eis kracht bij met de organisatie van een jaarlijkse herdenking van 8 mei en met bezoeken aan Breendonk en de Kazerne Dossin. (bron: www.8meicoalitie.be )

Rita Vrancken schreef het verhaal van Gustaaf en Raymond, haar grootvaders, die tijdens WO II achtereenvolgens in Breendonk en de  concentratiekampen Buchenwald, Dora en Ellrich belandden. Ook Rosa, haar grootmoeder en Marcel, haar vader, de achterblijvers krijgen een stem in dit verhaal.

De boekvoorstelling wordt gedaan in de vorm van een panelgesprek. De schrijfster wordt geïnterviewd door haar uitgever bij EPO, Thomas Blommaert. Andere deelnemers zijn Ellen De Soete, initiatiefneemster van de ‘8 mei coalitie’, Simon Gronowski, die als elfjarige uit de door het verzet tegengehouden deportatietrein vanuit de Dossinkazerne kon ontsnappen en Marc Van Ranst, die het voorwoord voor het boek schreef en ook de omslag ontwierp.

Het muzikaal gedeelte wordt verzorgd door Simon Gronowski (piano) en zijn Quintet met Jan de Haas (drums), Vincent Mardens (sax), André Ronsse (klarinet) en Jean Van Lint (contrabas).

Org. 5 voor 12 ism Bib Hoeilaart, Willemsfonds en Masereelfonds.

Tickets: VVK: 20 euro - Kassa: 23 euro https://www.felixsohie.be/activiteiten

 

383 keer gelezen

2 reacties

afbeelding van jan lenaerts
De oude 5 voor 12 traditie van muziek en literatuur bij mekaar te brengen zal op 4 mei terug een memorabele avond opleveren en met het thema verzet tegen het fascisme (8 mei!) willen we een wake-up call geven in aanloop naar de verkiezingen op 9 juni.
afbeelding van jan lenaerts
Reactie zie hierboven