Druivenmis brengt toch wat festivalkleur!

20 sep 2020, 10:00 - 11:00

Locatie: Sint-Clemenskerk

Organisator: Parochie

Het Coronavirus mag dan wel een streep trekken door het volledige Durivenfestival, het weerhoudt de Sint-Clemensparochie niet om van het weekend een speciaal moment te maken, uiteraard conform alle veiligheidsnormen. Op zondag 20 september om 10u luistert Joris Bosman, internationaal bekend en gewaardeerd en in onze gemeente vooral populair door zijn rol als Felix in de gelijknamiige musical, de druvenmis op. HIj wordt begeleid door orgel en hobo.

Daarnaast zijn er dat weekend in de kerk ook twee kleine tentoonstellingen door de federatieploeg in samenwerking met de Koninklijke Heemkundige Kring.  Een eerste luik toont enkele documenten, voornamelijk uit het kerkarchief, die betrekking hebben op epidemieën in Hoeilaart in vroegere tijden maar vandaag vooral zeer actueel zijn door onze reële ervaring met de coronapandemie. Hier gaat het over pestepidemieën onder het Ancien Regime en de verschillende uitbraken van cholera in de 19e eeuw. De cholera maakte meer dan 200 slachtoffers in het dorp. Een uitgebreid artikel hierover is te vinden in Zoniën, het heemkundig tijdschrift van de Druivenstreek.

Het tweede luik toont een aangenamer aspect van ons dorp. In de jaren ’70 van vorige eeuw penseelde Emile Biesemans uit Watermaal-Bosvoorde meerdere plekken in ons dorp. Zijn aquarellen kwamen dit jaar terecht in het gemeentearchief en vormen de basis voor de kalender die de Koninklijke Heemkundige kring in petto heeft voor 2021. 

897 keer gelezen