De verdwenen dorpen van Palestina! (lezing) - VANAVOND

10 apr 2019, 20:00 - 22:00

Locatie: GC Felix Sohie

Organisator: PVDA-Druivenstreek

TV-journalist Johan Depoortere geeft op 10 april om 20 uur in Hoeilaart een lezing over de foto’s die hij onlangs heeft gemaakt in Palestina. In het gc Felix Sohie geeft hij een toelichting op ‘De verdwenen dorpen van Palestina’. Israël heeft in het naburige land meer dan 600 dorpen totaal van de kaart geveegd. Enkele panden staan er nog overeind. Terwijl de oorspronkelijke bevolking huis en haard moest verlaten, sticht Israël er kolonies, door sommige media vergoelijkend ‘nederzettingen’ genoemd. Hier worden Israëlische immigranten gehuisvest. Geregeld worden er in de Druivenstreek ook Palestijnse vluchtelingen uit de Gazastrook opgevangen die het Israëlische apartheidsbeleid zijn ontvlucht.

Kolonisatie

“Al decennia zijn de EU en België medeplichtig aan de kolonisatie van Palestina. België erkent Israël wel, maar buurland Palestina niet. Palestina ontvangt wel Belgische ontwikkelingshulp. Onze regering trekt zich evenwel weinig aan van de Israëlische apartheidspolitiek: niet alle burgers hebben er gelijke rechten. Ook de massieve en al tientallen jaren durende schendingen van VN-verdragen worden door onze regering zelden openlijk veroordeeld. De BDS-beweging die Israël economisch en cultureel probeert te boycotten krijgt geen officiële steun van ons land. Daarmee is België medeplichtig aan de vernietiging van huizen en olijfbomen, aan het opsluiten van kinderen en aan de woekerende apartheid. We zijn medeplichtig aan de blokkade die Gaza onleefbaar maakt. Medeplichtig aan het met scherp schieten van soldaten op vreedzame demonstranten die een waardig leven en een recht op terugkeer eisen”, aldus de PVDA

Boycot Eurosongfestival

Dat moet stoppen, vindt de PVDA. De Hoeilaartse afdeling van de partij heeft daarom Johan Depoortere gevraagd om aan de vooravond van het Eurosongfestival in mei aandacht te besteden aan de onderdrukking van Palestina. Dit, om een tegenwicht bieden tegen de populariteit die Israël via het eurosongfestival probeert op te bouwen.

De foto’s van Depoortere hangen nu in het VRT-gebouw en zijn binnenkort ook te zien in De Markten in Brussel. In Hoeilaart worden ze geprojecteerd en voorzien van een toelichting door de maker zelf met een speciaal ook voor de betrokkenheid van België bij die foto.

Tv-journalist Johan Depoortere (1944) heeft tijdens zijn langjarige journalistieke loopbaan bij de BRT | VRT sleutelmomenten van het Midden-Oostenconflict van nabij meegemaakt. In oktober 2018 bezocht hij Palestina en de door Israël bezette gebieden opnieuw en fotografeerde er de overblijfselen van tien dorpen waaruit Palestijnen verdreven zijn.

10 april 2019, 20 uur, gc Felix Sohie Hoeilaart, €5 inkom

822 keer gelezen