Tellen alle kinderen in Hoeilaart wel mee? (persbericht CD&V)

donderdag 09 feb 2017

PERSBERICHT - CD&V Hoeilaart hoopt alvast van wel maar trekt aan de alarmbel! Het project ter bestrijding van kinderarmoede in Hoeilaart ontvangt jaarlijks een subsidie van 25.000 euro. Dit project staat ondertussen al 2 jaar in de steigers maar heeft voorlopig een muis gebaard. De meeste initiatieven hebben vooralsnog te weinig tot de opsporing van kinderen in verdoken kansarmoede geleid, het uiteindelijke doel van dit project. Het kinderarmoedeproject zal daarom alle zeilen dienen bij te zetten om dit doel alsnog te kunnen halen. “Zo zou het OCMW nog nauwer met de Hoeilaartse basisscholen en andere lokale partners kunnen samenwerken”, schuift Youri Vandervaeren, fractieleider in de OCMW-raad voor CD&V Hoeilaart, naar voren.

Het OCMW van Hoeilaart levert al jaren uitstekend werk door bestaande gezinnen in armoede maximaal te ondersteunen. Het Huis van het Kind Druivenstreek en het OCMW startten onlangs een veelbelovend project rond taakbegeleiding in de Hoeilaartse scholen op. CD&V Hoeilaart stelt voor om de subsidies voor kinderarmoede bijvoorbeeld ook te gebruiken voor de uitwerking van een gezamenlijk plan van aanpak voor onbetaalde schoolrekeningen en voor de digitale geletterdheid bij kansarme kinderen. Deze samenwerking zou bijvoorbeeld kunnen uitmonden in een samenwerkingsovereenkomst met de Hoeilaartse kleuter- en lagere scholen. Het doel van deze overeenkomst is een structureel samenwerkingsproject tot stand te brengen tussen het OCMW en de scholen om de strijd tegen kinderarmoede aan te gaan. De scholen zouden hiervoor een jaarlijks forfaitair bedrag kunnen ontvangen in ruil voor een nog effectievere bestrijding van kinderarmoede.

CD&V Hoeilaart pleit er ook voor om nieuwe paden in de strijd tegen kinderarmoede te bewandelen zoals de organisatie van workshops gezond en betaalbaar koken, het geven van vorming rond kinderarmoede aan leerkrachten, de opsporing van kinderarmoede bij kinderdagverblijven, onthaalouders of via organisaties die met kinderen werken. “Een structureel beleid dat een lang termijneffect heeft op kinderarmoede en dat een duurzame verbetering van de levensomstandigheden van gezinnen in armoede nastreeft”, dienen we te beogen, volgens Marie-Paule Bockstal.

We mogen niet blijven talmen maar dienen structurele en succesvolle initiatieven ter bestrijding van verdoken (kinder)armoede op poten te zetten. De bestrijding van kinderarmoede vormt voor CD&V Hoeilaart één van de beleidsprioriteiten op sociaal vlak opdat alle kinderen zouden meetellen.