Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Seniorenweek met iets minder belangstelling maar wel plezant! (fotoalbums)

woensdag 26 nov 2014

De voorbije seniorenweek kon ook dit jaar rekenen op heelwat belangstelling maar 't was een beetje minder dan in 2013. Zowel de busuitstappen naar Lier als cultuur om 14 uur en de kaas- en wijnavond moesten het stellen met minder inschrijvingen maar dat maakte de hele week niet minder stemmig en plezant. De quiz met Michel Follet was wel leuk om te spelen maar of het publiek er iets aan had, is maar de vraag.

Voorzitster Gilberte Marchand en de seniorenraad mogen alweer tevreden terugblikken op een week vol boeiende activiteiten. WIj kregen van haar een verslag binnen over de uitstap naar Lier dat we hieronder graag publiceren, samen met foto's van de kaas-en wijnavond, de quiz, de film en de uitstap.

Klik hier voor de foto's van de uitstap naar Lier!

Klik hier voor de foto's van de kaas- en wijnavond!

Klik hier voor de foto's van de film!

Klik hier voor de foto's van de quiz!

Naar jaarlijkse gewoonte stond er een uitstap op het programma van  “De vijfde Hoeilaartse Week van de Senior”. Na Brussel, Antwerpen, Mechelen en Luik werd het dit jaar “Lierke plezierke”. De 55-plussers, dorpsgenoten van onze Felix Sohie (1841-1929), gingen op bezoek bij “de Schapenkoppen” van een andere Felix … schrijver, schilder, tekenaar en graficus Felix Timmermans (1886-1947), zowel op dinsdag 18 als op woensdag 19 november 2014. Telkens in twee groepen verdeeld en vergezeld van prima gidsen verkenden ze dit mooie stadje.

Ze stapten van het Stadhuis via het Felix Timmersmansplein naar de Zimmertoren met zijn wonderbaarlijke Jubelklok, het uithangbord van de stad. Langsheen de Gevangenenpoort (enige restant van de vijf binnenpoorten van de oudste stadsomwalling uit 1375) ging het dan naar het Begijnhof “Unesco werelderfgoed”. Het begijnhof ligt als een dorpje midden in de stad. De eerste drie begijnen installeerden zich er in 1258. In dit stratenbegijnhof zijn 162 huisjes verspreid over 11 smalle straatjes en centaal gelegen is de Sint-Margaritakerk (barok interieur met monumentaal Forceville-orgel). De ingang van de Begijnhofstraat wordt geaccentueerd door een arduinen poort (1690). Bovenop staat een terracottabeeld van de Heilige Begga (1777), de patroonheilige van de begijnen.

In het kanthuis ontdekten ze een eeuwenoude traditie “de Lierse Kant” het is een unicum binnen de kantwereld: het is geen kloskant, maar tulekant. Met een haakje worden kettingsteken in verschillende diktes katoen op tule geborduurd. Dit geeft dan schaduweffecten. Naast deze kant werd Lier ook wereldbekend met het perleren. Pareltjes en pailletten worden met kettingsteken op tule geborduurd om zo luxueuze handtassen en avondjurken te creëren. Vandaag is Lierse kant een vrijetijdsbesteding, nog altijd onderwezen in de Lierse Academie voor Schone Kunsten. Oud-leerlingen beoefenen hun hobby met passie in verschillende kantverenigingen in en rondom het begijnhof.

“De laatste statie” vóór het lekkere middagmaal was de Sint-Gummaruskerk die gotische, barok en rococo karakteristieken vertoont en indrukwekkende glasramen bezit. In 1496 werd er het huwelijk van Filips de Schone en Johanna van Castilië ingezegend.

Ook na de lunch werd onze Hoeilaarste senioren wat rust gegund tijdens een één uur durende rit met het toeristisch treintje voorbij “Het Spui”, het vroegere sashuis aan de Binnennete, het enige resterende gebouw van de tweede stadsomwalling (1508-1516).  “De Fortuin” (vermoedelijk 17de eeuw), eerst graanopslagplaats, daarna steenkoolopslagplaats, limonadefabriek, schrijnwerkerij, stadsmagazijn en horecozaak. “De Sint-Pieterskapel” is het enige Romaanse en waarschijnlijk ook het oudste gebouw in Lier (1225). Tijdens WOI brandde de kapel uit maar werd in 1922 heropgebouwd. ”Het Buyldragershuisje” (+ 1750), het vroegere gildehuis voor buildragers = dokwerkers. En uiteraard de bronzen “Pallieter” (1986) die met de handen in de zakken naar de hemel tuurt. Lier en Pallieter zijn onherroepelijk met elkaar verbonden. In elke Lierenaar zit een stukje van de levensgenieter die auteur Felix Timmermans creëerde.

Terug naar “de Grote Markt”. De meeste gevelszijn er opgetrokken na WOI in verschillende neostijlen. De aandachtstrekkers zijn “het Stadhuis“ (1740, vroegere lakenhalle) in Brabantse rococostijl. Het interieur is weelderig met een imposante wenteltrap en opvallende plafondschilderingen. Het gothische Belfort uit 1369 is “Unesco werelderfgoed”. De toren staat symbool voor vrijheid en macht. Boven staat een kleine automatische beiaard met 23 klokken.

Info uit “Ontdek Lier. Plezier op kop” (toeristisch plan).

Met een bezoek aan de paardenmelkerij “het Brabanderhof” sloten de Hoeilaartse 55-plussers hun uitstap in Lier af niet zonder er geleerd te hebben hoe  “Gezond met paardenmelk” zijn/worden en hoe “Een stralende en gezonde huid met paardenmelkcosmetica” hebben/krijgen na het verorberen van een glaasje paardenmelk, een groot stuk kriekentaart en koffie.

Als voorzitter van de Seniorenraad 55+ Hoeilaart houd ik eraan alle trouwe vrijwilligers nogmaals hartelijk te danken voor hun niet aflatende inzet die de organisatie van “De Week van de Senior” mogelijk maakte alsook alle enthousiaste deelnemers aan de talrijke activiteiten.

Gilberte Marchand