Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Prijs van de vrouw 2015 voor Margriet Holemans

zondag 08 mrt 2015

Op het feest van de vrouw, zaterdagavond in het GC Felix Sohie,reikte de vereniging 'Samen Voor' voor de eerste maal de prijs "Vrouw van het jaar" uit en de winnares werd Théresia Holemans die beter bekend staat als Margriet van Albert Vanderlinden of nog als 'de vrouw van marmer'. De volledige argumentatie vind je hieronder:

Vandaag, op dit feest van de vrouw, willen wij een heel bijzondere dame in de bloemetjes zetten, Théresia Holemans, die we allemaal beter kennen als Margriet.  Margriet van Albert Vanderlinden, van de marmer, of nog als 'de vrouw van marmer'. Voor haar bijzondere levensloop en het voorbeeld dat ze geweest is voor haar eigen dochters, maar ook voor andere ondernemende vrouwen in Hoeilaart en in Vlaanderen, willen we haar eren.

Ze werd geboren op 27 september 1925, maar kwam op haar 21ste naar Hoeilaart omdat haar vader, die marmerbewerker was, veel klanten in de streek had. 2 jaar later trouwde ze met Albert Vanderlinden. Samen werkten ze als serristen in Hoeilaart, maar ze hielpen ook in het marmerbedrijf van haar vader. Margriet was immers van kleins af aan al vertrouwd met het bedrijf, dat haar vader in 1907 oprichtte. Margriet leerde de stiel kennen door met haar vader mee te gaan voor leveringen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat zij en haar man meer en meer in het marmerbedrijf van haar vader betrokken raakten.

Toen haar vader Henri overleed in 1965 kwam het bedrijf volledig in handen van Albert en Margriet. Ondertussen was Margriet niet enkel een belangrijke steunpilaar van het bedrijf, maar bracht ze ook 5 kinderen groot: Henri, Anne-Marie, Alice, Rosette en Mia. In de jaren zestig kwamen haar kinderen op hun beurt in het bedrijf, eerst Henri en Alice, nadien ook Rosette en Mia. Ze leerde haar kinderen, en vooral haar dochters, dat je met passie veel kon bereiken, wars van stereotypen. Alice verzaagt, Rosette polijst en ontwerpt. Samen zijn ze de vrouwen van marmer.

Wanneer Margriet in 1972 haar man verliest, staat ze voor een moeilijke beslissing. Ze neemt niet enkel het bedrijf over, ze beslist ook een broodnodige miljoeneninvestering te doen in een zaag- en freesapparatuur. Dit blijkt de goede keuze. Het gaat het bedrijf voor de wind en het zakencijfer verdriedubbelt zelfs in die periode. De tafel, lavabo's, vloeren, sierschouwen, toonbanken en ander marmeren fraais werd aangekocht door zowel particulieren als door luxehotels en -restaurants zoals het Brussels World Trade Centre of de Cravache d'Or.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Margriet in 1985 de Prijs voor het Bedrijfsbeleid krijgt toegewezen van de kamer van koophandel en ze geprezen wordt als beste KMO manager van het jaar.

Het is opmerkelijk dat zij gezin en werk op zo'n succesvolle manier heeft weten combineren. Zij is een zakenvrouw in hart en nieren. Maar de belangrijkste reden van haar succes is ongetwijfeld de passie waarmee ze haar werk deed. Ze had een voorliefde voor natuursteen. Zelfs haar vakantie stond altijd in het teken van de natuursteen. Ettelijke malen reisde ze naar Italië om haar lievelingsmarmer, de Arabesco, te gaan bekijken en uitkiezen. Zo haalde ze enorm veel voldoening uit wat ze deed.

Maar ondanks dat ze uitblonk in haar stiel is Margriet toch altijd een vrouw zoals eenieder gebleven, wiens bescheidenheid haar eert. Breien is haar hobby en met plezier slaat ze een babbel.

Daarom eren wij haar vandaag. Proficiat, Margriet!

Foto boven: Voorzitster Marie-Paule Bockstal van "Samen voor" met drie dochters. (foto Michel Van Mullem)