In Flanders Field ... Bezoek aan de Westhoek (verslag en fotoalbum)

maandag 05 nov 2018

Eind oktober 2015 was Hoeilaart maar wat fier op de 1258 beeldjes (zie ook: http://www.hoeilander.be/nieuws/en-het-uiteindelijk-resultaat-fenomenaal-1258-beeldjes) die er gemaakt werden naar aanleiding van het CWXRM-project, één van de vele initiatieven die kaderden in de herdenking van het einde van de Groote Oorlog, nu zowat 100 jaar geleden. Vorige zaterdag trokken een 50-tal Hoeilanders richting Westhoek om het resultaat te gaan bekijken. De cultuurraad en werkgroep Niemandsland zorgden voor een goedgevuld programma.

De dag begon in provinciedomein de Palingbeek in Ieper, niemandsland bij één van de meest indringende slagvelden in ons land tijdens WOI. De beeldjesinstallatie waar we ons steentje toe bijdroegen, vormt er een onderdeel van het project ‘ComingWorldRememberMe’ (CWxRM). 

Film- en beeldmateriaal, de natuur en omgeving als stille getuigen, poëzie en kunst onderweg tijdens de wandeling doorheen het domein en vooral een immense vlakte met de beeldjesinstallatie brengen de herinnering een beetje dichter bij. Hoewel… 600.000 beeldjes die stuk voor stuk symbool staan voor een slachtoffer van de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem… dat blijft moeilijk te vatten maar doet wel het besef groeien dat deze gruwel liefst nooit meer werkelijkheid wordt. Het project wou vooral ook een boodschap van verbondenheid en het belang van vrede uitdragen. De symboliek van het geheel zegt genoeg. Daarmee  zijn de bezielers van het initiatief zeker in hun opzet geslaagd. De vele duizenden medewerkers en bezoekers kunnen dat ongetwijfeld beamen. Meer informatie vind je nog via www.comingworldrememberme.be

Na een verzorgd middagmaal bracht de bus ons langs een aantal andere getuigen van WOI. Onze gids gaf een woordje uitleg op een Duitse begraafplaats in Langemark. 

Bij Essex Farm Cemetery stonden we onder meer stil bij de gedenksteen en de restanten van de medische hulppost van John McCrea, de schrijver van het bekende ‘In Flanders Fields’. 

Ons bezoek werd bij valavond afgesloten op Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwealth begraafplaats en getuige van de Slag van Passendale. Vele tienduizenden slachtoffers van WOI vonden hier (al dan niet met graf) een laatste rustplaats. Indrukwekkend… alweer om stil van te worden.

In Ieper ging het voorbij de Menenpoort en namen we afscheid van de gids die nog wist te vertellen dat een tijdje geleden de 30.000ste keer een ‘Last Post’-hulde gebracht werd aan de Menenpoort. Deze dagelijkse traditie werd gestart in 1928 ter nagedachtenis van de bijna 55.000 Britse soldaten die sneuvelden in WOI en niet meer geïdentificeerd of teruggevonden werden. 

Wil men voor elk van hen 1 keer hulde brengen, dan rest er nog een hele periode om de herinnering levend te houden. In Hoeilaart worden komend weekend ook een aantal initiatieven genomen om die herinneringen levend te houden. Van harte welkom dus om deel te nemen aan de plechtigheden of een bezoek te brengen aan de tentoonstelling. 

(met dank aan Marijke De Rudder voor het verslag en de foto's)