Concert Hoeilaartse Melodieën 2 gaat voor volks en vrolijk (interview)

donderdag 08 mrt 2018

Volgende week zaterdag, 17 maart om 20u, vindt het tweede en laatste concert plaats in het kader van de Hoeilaartse muziek. Na heel wat opzoekingswerk krijgt de toeschouwer een prachtige muzikale avond voorgeschoteld vol nostalgie en geschiedenis. Vooral de liedjes, gecomponeerd voor speciale volkse gelegenheden zoals o.a. de revues, de gemeenteschool, het Klavarorkest ... krijgen alle aandacht. Rond deze avond verscheen vorige week een interview in het weekblad " De Serrist" dat wij je graag meegeven omdat het klaar en duidelijk vertelt wat je van dit concert, een organisatie van het Davidsfonds, mag verwachten.

Interview met Jan Van Assche uit De SERRIST:

DS: Wat heeft je ertoe aangezet om je te verdiepen in Hoeilaartse muziekpartituren?

JVA: Eigenlijk start het verhaal in 1986. Tijdens het schrijven van het totaalspektakel “800 jaar Hoeilaart” kwam ik in contact met Luc Decnop, toen verantwoordelijk voor de Klavar muziekschool. Samen met hem ging ik door een hoop oude programmaboekjes van de revues van Victor Goossens en liedjes over de druiven. Luc speelde ze een voor een voor en al snel zag ik dat dit een echte goudmijn was. Ik verwerkte een groot aantal ervan in het totaalspektakel en het was een schot in de roos. 800 jaar Hoeilaart werd een groot succes en dat is voor een groot deel aan die liedjes te danken.  Pas jaren later, dankzij Gaston Petak, kreeg ik het muziekarchief van Désiré Leclerq in handen en van het een kwam het ander. Voor de “Nacht van de Geschiedenis 2017” ben ik dan echt dieper gaan zoeken .  

DS:  Na de lezing en het eerste concert pak je opnieuw uit met een avondvullend concert. Is er werkelijk zoveel materiaal voorhanden?

JVA: Er is heel veel maar weinig is zomaar bruikbaar. Vaak vind je een blaadje met de partij van een klarinet op, steeds met de hand geschreven: een melodielijn zonder pianobegeleiding, vaak zelfs niet eens het volledig liedje. Zelf ben ik geen geschoold muzikant en al dat materiaal ontcijferen is voor mij niet weggelegd. Gelukkig kan ik hiervoor rekenen op Willy Vervloet, Joris Bosmans Willy Devis en Koen Mertens. Zonder hen zou er sowieso geen concert zijn. Het is een bijzonder tijdrovend procedé. Maar door hun muzikale kennis en ervaring krijgt al dat ruwe materiaal plots een ziel en dat is een goed begin.

DS: Wat maakt dit concert anders dan de eerste editie? Je hebt het zelf over volkser.

JVA: Typisch aan alle muziek die we totnutoe gebracht hebben , is dat ze functioneel is, geschreven voor gelegenheden: voor feesten, toneel, revues …. Dankzij het archief van Victor Goosssens ging ook die wereld volledig open en ontdekte ik dat er naast “Den Elektrieken Tram”, “De Koers van Groenendaal” …  nog veel meer plezant materiaal is, dat een schitterend en volks beeld geeft van de jaren dertig. In dit tweede concert maak je kennis met o.a. “de komkommers”, “de tomaten”, “de perziken”, “de meloen”, “de fornazenkeuters”, “de knipsters”, “de mannen van de vuilkar”, “de nieuwe rijken”… . allemaal liedjes over Hoeilaart op bekende melodieën van toen. Grappige teksten zoals dat van revueliedjes verwacht wordt.

D.S.: Hoe past de toneelgroep “De Jonge Druivelaar” in dit plaatje?

JVA: Onze eerste samenwerking dateert van “800 jaar Hoeilaart”. Zij zongen toen de revueliedjes en zij hebben ervaring met het genre. Ik heb hen gevraagd om ook ditmaal mee te werken en de groep was onmiddellijk enthousiast. Begrijp me niet verkeerd, we gaan geen revue opvoeren, dat is andere koek. We beperken ons tot het zingen van de liedjes.

DS: Een hele avond revueliedjes?

JVA:  Neen, een tiental korte liedjes. Daarnaast maken we opnieuw tijd voor de liedjes van Marcel Limme die vooral in de gemeenteschool werden gezongen, melodieën van het Klavarorkest, prachtige composities van Désiré Leclerq, Felix Derongé Albert Michiels, Willy Vervloet, Willy Devis en werk dat ik zelf heb geschreven. Een gevarieerde avond die vooral vrolijkheid en plezier uitstraalt maar ook stilstaat bij gevoelige en romantische liedjes.

DS: Duidelijk geen popmuziek. Is zo’n programma nog van deze tijd?

JVA: Inderdaad, geen popmuziek maar wel een programma dat de Hoeilander nauw aan het hart ligt. Ofwel kom je luisteren omdat je de liedjes vroeger zelf nog gezongen hebt,  ofwel hou je van de nostalgie van een totaal ander Hoeilaart tijdens de glorieperiode van de druiventeelt, ofwel ben je geïnteresseerd in de culturele geschiedenis van ons dorp. Geen betere manier om kennis te maken met het volkse Hoeilaart dat zong, danste en plezier maakte. Hoeilaart was een uitzonderlijke plek met tal van creatieve en getalenteerde mensen die hielden van kwaliteit. Deze muziek trok vroeger tot de nok gevulde zalen en ook  de lezing en het concert van vorig jaar volgden die traditie. Wie houdt van Hoeilaart mag deze avond niet missen.

DS: Je vertelde me dat dit het laatste concert in de reeks is. Heb je dan alle materiaal opgebruikt?

JVA: De lezing en het concert van vorig jaar zijn goed voor vier uur muziek en daar komt nu nog eens een kleine twee uur bij. Ik denk dat we dan een mooi beeld hebben geschetst van de Hoeilaartse muziek. Natuurlijk is er nog veel meer muziek maar  ik heb er voorlopig genoeg tijd ingestoken. Voorlopig is deze “Hoeilaartse Melodieën 2”  het laatste concert in de reeks. Er wachten andere projecten en de tijd staat niet stil.

Het concert “Hoeilaartse Melodieën 2” gaat door op zaterdag 17 maart om 20u in het GC Felix Sohie. Kaarten zijn te koop bij Mimi’s Optiek en bij de cultuurdienst.  

Wie meer wil te weten komen over Hoeilaartse muziek kan terecht op www.hoeilander.be. Zowel de lezing als het eerste concert uit 2017 kan je daar bekijken.